Szenc város szülötte Halzl József, aki a  Rákóczi Szövetség elnöke,  a közelmúltban magas rangú kitüntetést kapott…/ag092

Az esztergomi Vármúzeum Korona - termében 10. alkalommal került sor a Szent István díj átadására. A Szent István díj Alapítványt Bihari Antal hozta létre 2002-ben.


Az eddigi kitüntetettek között olyan jeles személyek voltak, mint Orbán Viktor, Duray Miklós, Tőkés László, Egerszegi Krisztína, Nemeskürti István, Püski házaspár, Wittner Mária, Makovecz Imre.
A Szent István díjat jelképező bronz szobor Melocco Miklós műve, amely Szent Istvánt ábrázolja, amint a keresztet a magasba emeli.


Az idei díjazott Halzl József a Rákóczi Szövetség elnöke, akinek laudációját Potápi Árpád János országgyűlési képviselő mondta. A felvidéki magyarság, s az MKP nevében is Szigeti László volt oktatásügyi miniszter mondott köszönetet Halzl Józsefnek mindazért a sokrétű munkájáért, melyet a Kárpát-medencei magyarság, s főleg a felvidéki magyarság érdekében tesz sok területen, kezdve a beiratkozási támogatásoktól az ifjúságért végzett programokért. Kihangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz év alatt a Rákóczi Szövetség hathatós munkája nélkül nem sikerült volna a beiratkozási programok eredményeit évről- évre növelni.
A fődíj mellett az Alapítvány Szent István emlékérmet is adományoz, olyan személyeknek, akik a környéken a helyi közösség érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. Az emlékérmet ez évben Tóth János kapta, aki közel húsz éve az esztergomi körzeti televíziónál önkéntes társadalmi munkában dolgozott. Farkas Iván az MKP gazdasági alelnöke a Párkány környéki települések, és az MKP nevében gratulált a díjazottnak, és megköszönte a körzeti televízió munkáját, mellyel a Duna bal-parti térségét is erősíti nemcsak nemzettudatban, de a két part összekötésében is.
Az ünnepség keretprogramjában stílusosan felvidéki csoportok szerepeltek: a kéméndi Vasvirág gyermektánccsoport, az ipolybalogi Bokréta asszonykórus Sárai Balázs versmondó, egyetemista Szőgyénből, és az érsekújvári születésű Szeredy Krisztína énekművész, valamint az esztergomi Ars Muzica kórus, és a sárisápi Bányász Fúvószenekar.
Ezen rangos eseményen, mint minden évben most is jeles vendégek tisztelték meg a díjazottakat. Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Völner Pál államtitkár, Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Potápi Árpád János az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, továbbá az Alapítvány kuratóriumi tagjai élükön az elnökkel, Jankovics Marcell filmrendezővel, és egyéb országos intézmények vezetői, valamint Csáky Pál volt miniszterelnök helyettes Felvidékről.
A rangos eseményen most is több mint százan vettek részt, köztük felvidékiek és erdélyi vendégek is.

Forrás és foto: Felvidék.Ma

 

Halzl József a díj átvételekor