Kedves Szülők és Ovibarátok,

Az óvodánk Pozsony megye által kiírt pályázat révén 800,- eurós támogatást/dotációt kapott egy "műfüves mini sportpálya" projekt létesítésének céljából. Ezt az összeget 2011. december 15.-ig fel kell használni (elkölteni). Sajnos ez az összeg semmiképpen nem fogja tudni fedezni a projekt teljes költségét (anyag, talajmunkák, lerakás), hanem csak magának az "anyagnak" a "műfűnek" megvásárolásának költségét, de talán még annak sem az egészét. Jelenlegi árajánlatok szerint 40m2 jobb minőségű műfű ára 800-1000,- euró között mozog. Mivel ezt a támogatásként megkapott pénzt mindenképpel fel kell használni, ezért ebben az évben csak magának az anyagnak a megvételére fog sor kerülni a fentebb említett árak magasságában, azzal, hogy az esetleges többletkiadás (max. 300,- €) a "Szülői Szövetség" pénzéből lenne fedezve. Remélem/reméljük ezzel a kedves szülők is egyetértenek. Ami többi munkát illetné - talajmunkák, lerakás -, azok majd csak jövő tavasszal volnának elvégezve, természetesen elfogadható költségkeretek közt. Ehhez szeretném/szeretnénk, az "ovisok" nevében is, a kedves szülők segítségét és esetleges "pénzügyi" támogatását, hozzájárulását is kérni. Magyarán szólva "gyűjtést" kezdeményezni/elindítani a projekt "műfüves mini sportpálya" teljes megvalósításához. Az esetleges "bármekkora" nagyságú hozzájárulásukat az óvoda igazgatónőjének, vagy bármely akkor jelenlévő óvónőnek, szíveskedjenek átadni. Tudom, bízom és hiszem, hogy közös erővel, segítséggel és természetesen hozzáállással, elérjük azt, hogy ez a projekt megvalósuljon, és gyermekeinknek, ovisainknak megfelelő teret és lehetőséget adva a mozgásalkalmasságuk fejlesztése a sportoláshoz való pozitív viszonyuk megnövelése érdékében.

Köszönettel Németh Tibor, A Szülői Szövetség elnöke

 

Berényi József: 
Sérelempolitika helyett felelősségteljes politizálást

2011. november 10. , átvéve: Felvidék.Ma

A tegnapi nap híre még az volt, a Most-Híd lezárta a témát, nem tér vissza az MKP-val való együttműködés kérdéséhez – semmilyen formában. Ismét másképp történt:

Bugár Béla a „Pont a levelezés végére” című írásában világosan tudtunkra adta, nála a választási felkészülést inkább a személyes sértődöttség és a sérelempolitika vezérli, mintsem a szlovákiai magyarság erős érdekképviseletének a megteremtése. Erre reagálnom kell.

Nem látom különösebb értelmét annak, hogy mindig visszatérjünk a múltba, de ha Bugár Béla a 2009-es évet értelmezi, én is visszatérek ehhez az időszakhoz. Sok magyar ember véleményét tolmácsolom, ha kimondom, azért, mert három évvel ezelőtt elveszítette az MKP elnöki posztját, még nem kellett volna szétvernie az egységes magyar politizálás kereteit. Az MKP tizenhárom éves működésében 11 évig látta el az elnöki tisztséget. Elszomorító, hogy ma oly mértékben szembefordul korábbi pártjával, hogy választási koalíciós partnerként sem tudja elképzelni velünk az együttműködést. Azt a pártot, amelynek tagsága csaknem teljes mértékben ugyanazokból áll, és programja csaknem ugyanaz, mint Bugár idejében, ma – saját elmondása szerint - látni sem akarja választási koalíciós partnerként.

Nem vonjuk kétségbe a 2010-es választási eredményeket. De elvárjuk mi is, hogy a Most-Híd vezetése is vegye figyelembe, hogy a megyei választásokat 2009-ben velük szemben az MKP nyerte. Ennél is fontosabbak a 2010-es helyhatósági választások eredményei. Fél évvel az után, hogy az MKP kikerült a parlamentből, s a Most-Híd kormánytényező lett, a szlovákiai magyarok ezrei vállalták fel az MKP-t, s annak színeiben indultak a helyhatósági választásokon. Gyakorlati szempontból erre szükségük nem volt, hiszen indulhattak volna egy kormánypárt színeiben is. Nem ezt tették (holott óriási nyomás alatt voltak, a Most-Híd nem válogatott az eszközökben, hogy átcsalogassa őket), bizonyítva ezzel, hogy az önálló magyar politizálás értékrendje és programja sok meghatározó személynek fontos továbbra is Szlovákiában. Az MKP Dél-Szlovákiában megnyerte a helyhatósági választásokat, tehát helyzetünk újra megszilárdult. A Most-Híd politikusainak ezt a helyi és megyei magyar erőt kellett volna elsődlegesen figyelembe venniük, mielőtt elutasították a koalíciókötést.

Másfél éve új vezetése van a Magyar Koalíció Pártjának. Azóta véleményezzük, s ha kell, kritizáljuk a kormány tevékenységét, s ezen belül értékeljük a Most-Híd politikusait is, nem alkalmazunk azonban negatív jelzőket, nem személyeskedünk velük kapcsolatban. Nem találnak tőlem egyetlen idézetet sem, ahol a „hazaáruló”, vagy a „szlovák ügynök” kifejezéseket használtam volna. Tiszteletben tartom ugyanis a választók döntését. Jogosan teszem fel tehát a kérdést: miért ez az üldözési mánia a Most-Híd elnökének részéről? Miért nem lehet félretenni a régi sérelmeket, s a közösség érdekében gondolkodni? Azt meg végképp nem értem, miért kell megint Duray Miklóssal példálózni, mikor ő már napokkal ezelőtt kijelentette: nem indul a parlamenti választásokon, az MKP-ban pedig semmilyen tisztséget nem tölt be. Emellett jelzésértékű, hogy Duray Miklós, esetleg más MKP-s politikusok zavarják a Most-Híd vezetőit, míg a Matica slovenská alelnöke meghívást kapott a választási listájára.

Amiben egyetértünk: „a világ, amit képviselünk, nem teljesen azonos már”. Mi továbbra is úgy gondoljuk, annak a bizonyos orvosnak és péknek fontos, hogy milyen a nemzetisége. Mi úgy gondoljuk továbbra is, hogy magyar szavazatokkal magyar embereket kell a parlamentbe juttatni, méghozzá többet, mint 2010-ben (húszból lett nyolc), úgy gondoljuk, hogy Dél-Szlovákia rossz gazdasági és szociális helyzete azonnali segítségre szorul, és igen, mi úgy gondoljuk, nem ér semmit az a koalíciós potenciál, amely arra épül, hogy a magyarság megmaradásának alapkérdéseiből folyamatosan visszalépeget (átengedve a kezdeményezést például Igor Matovičnak, lásd nyelvtörvény). Ha mi lettünk volna a Radičová-kormány része, nem hagytuk volna szó nélkül, hogy a magyar állampolgárság felvételének igénye miatt a belügyminisztérium szlovákiai magyarokat zaklasson. Vajon ők ezt miért tolerálják?

Ahogy Bugár Béla írja, igen, valahol tiszteletre méltónak tartom, hogy az SaS kitartott véleménye mellett. De a kormány bukásában Bugár Bélának legalább annyi szerepe van, mint az SaS-nek, hiszen ő volt az első, aki javasolta a görög kölcsönről való voksolás összekötését a kormány bizalmi szavazásával. Emellett frakciójának három tagja is a kormány bukása mellett szavazott, ne kenje tehát a felelősséget másokra.

A Most-Híd kormányon belüli tevékenységéről bizonyára sok szó esik majd a kampány során. Ezért most röviden csak annyit: politikai elemzők mondják, nem csak én, hogy ennyit bármilyen (magyar jellegű) tömörülés kihozott volna Radičová kormányából.

Bugár Béla írásának egyetlen értelme van: világossá teszi, hogy párttársaival együtt indulatokkal teli sérelempolitikát folytat az MKP-val szemben, ezért nem lehetséges a Most-Híd és az MKP választási koalíciója. Mi a súlyos gazdasági válság idején ezt szerettük volna elérni. Bennünket ugyanis nem az indulat, hanem Dél-Szlovákia és a magyarság iránti felelősség vezérel.


Bugár Béla: Pont a levelezés végére

2011. november  10. , átvéve: Bugár Béla blogja

 Az elmúlt napokban sok ismerősöm, de ismeretlenek is azzal kerestek meg, hogy nem értik pontosan, mi is folyik a Híd és az MKP között, akkor most együtt akarunk indulni, vagy nem, s ha nem akkor miért is nem. A két hetes levelezgetés, üzengetés úgy tűnik tegnap végleg befejeződött, így itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

2009-ben egyebek mellett azért léptünk ki az MKP-ból, és azért alapítottuk meg a Hídat, mert akkor úgy láttuk, az MKP új vezetősége rossz irányba viszi a pártot. Azt érzékeltük, hogy a szlovák partnerektől távolodik a párt evezetése, és a közvélemény-kutatások is azt mutatták, csökken az MKP támogatottsága. A párt egyre kevésbé volt képes effektíven képviselni a magyarok érdekeit.

A Híd a 2010-es választáson több mint 8 százalékos eredményt ért el úgy, hogy alig egy éve létezett, úgy hogy az MKP soha nem látott ellenkampányt folytatott végig. Ennek meg is lett az eredménye, ők a parlamenten kívül maradtak. Azóta, az elmúlt másfél évben bebizonyosodott, hogy a Hídat a jobboldali pártok teljes értékű partnernek tekintik, és a jobboldali blokk, mellyel Robert Ficót szeretnénk ellensúlyozni, egyik alappillérévé váltunk. A közvélemény-kutatások stabil támogatottságot mértek az elmúlt másfél évben, ami azt mutatta, az emberek többnyire értik, és értékelik a parlamentben és a kormányban elvégzett munkánkat.


Hamisnak, és álságosnak tartom azt, ha valaki két éven keresztül hazugnak, hazaárulónak, szlováknak, ügynöknek és hasonlóknak titulál, majd a választás előtt pár hónappal felajánlja, hogy akkor mégis induljunk koalícióban, mert a felső erők így diktálják. Szerintem jogosan teszem fel a kérdést, hogy egy listán szerepelhetnék-e én például azzal a Duray Miklóssal, aki az elmúlt napokban is olyan cikket publikált rólam, ami miatt nyugodtan feljelenthetném, mert annyi benne a rágalom. De fordítva is megkérdezem: Vajon az MKP vezetőinek, akik az elmúlt két évben egyetlen jó szót sem találtak velünk kapcsolatban, nem okozott gondot most hirtelen előjönni a koalícióval? Nem tisztán marketingfogás az egész?


Hiszünk benne, hogy a Híd egy stabil, megbízható párt, mely az elmúlt másfél évben a magyarságnak, a szavazóinak és a szlovák partnereknek is bizonyított. Ebből kifolyólag döntöttünk úgy, hogy ha az MKP nem mer nekivágni egyedül a választásoknak, azon politikusai, akik el tudják fogadni a mi értékrendünket, indulhatnak a listánkon. Az arány pedig lehetett volna a 2010-es választásokon elért eredmény. Volt már erre példa korábban is, az OKS is négy képviselőt juttatott be 2010-ben a parlamentbe, így kicsit öniróniával is mondhatom, megéri a mi listánkon indulni. Ám abban mi nem hiszünk, hogy a két pártnak együtt, koalíció formájában kellene nekivágnia. Úgy érzem, a világ, amit képviselünk sem teljesen azonos már. Hogy csak egy példát mondjak, az MKP számára talán a legfontosabb téma a kettős állampolgárság ügye volt az elmúlt másfél évben, mi inkább újra felépítettük a kormány kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesének hivatalát, és a 2012-es költségvetésbe az eddigieknél jóval magasabb támogatást akarunk elérni a magyar kultúra finanszírozására. Az MKP dicséri az SaS-t, amiért kiálltak a véleményük mellett, és megbuktatták a kormányt, s valószínűleg visszahozzák Robert Ficót a hatalomba, mi ezt sajnáljuk, mert látjuk, mennyi mindent lehetett volna még elérni itthon, a magyarok számára. Nehéz út várt volna minket, de küzdöttünk végig.

Elképzelhetőnek tartom, hogy az MKP próbál még pár kört futni ebben a témában, mert úgy érzik, ez jó marketing, bár szívük mélyén az ellenkezőjét gondolják. Ám meggyőződésem, hogy nincsen rosszabb, mint a szlovákiai magyar választókat bizonytalanságban tartani. Én inkább sok sikert kívánnék nekik a saját választási felkészüléshez, és sportszerű korrekt versenyt!


Felhívás IV. Nemzetközi Betlehemes Találkozóra 
(Győr, 2011. december 9-11.)

A Petőfi Sándor Művelődési Ház, és Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közös szervezésben hagyományteremtő, közösségépítő szándékkal ismét megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót.

Várjuk hagyományőrző együttesek, iskolai csoportok jelentkezését, korhatár nélkül.

A találkozó időpontja:               2011. december 9-11.
Központi helyszín                     Petőfi Sándor Művelődési Ház (9022 Győr, Árpád u. 44.)
Jelentkezési határidő:              2011. október 30.

 

A jelentkezési feltételek:

A kitöltött jelentkezési lapot, a csoport max. 1-2 oldalas bemutatását, és a bemutatandó betlehemes játék leírását a megadott határidőre és címre kérjük elküldeni.

A szervezők november 11-ig döntenek a jelentkezések elfogadásáról. A jelentkezés elfogadásáról minden jelentkezőt írásban értesítünk.

 

A döntés főbb szempontjai:

 1. A jelentkezési lap pontos kitöltése és határidőre történő elküldése,

2. A lakóhelyre, szülőföldre jellemző hagyomány bemutatása.

3. A csoportot ismerő szakember/ek ajánlása.

4. A bemutatkozó anyag, forgatókönyv színvonala.

5. Előnyben részesülnek azok a közösségek, amelyek a fentieknek eleget tesznek, és még nem vettek részt a Találkozón.

 

A Találkozón résztvevő csoportoknak a szervezők a következőket biztosítják:

1. Győrben és a környékbeli településeken bemutatkozási lehetőséget.

2. A közös programokon való részvételt.

3. A távolról érkezőknek az egyeztetett napokra szállást (kollégiumban).

4. Az egyeztetett napokra, ill. időben étkezést.

5. Szakmai értékelést.

6. Emléklapot.

7. A távolabbról érkező csoportok a jelentkezési lapon pályázhatnak útiköltség hozzájárulásra.

 

Jelentkezés a mellékelt jelentkezési lapon történik. Határidőn túl érkező jelentkezéseket nem tudunk elfogadni. A jelentkezési lap letölthető 2011. szeptemberétől a www.petofiporta.hu honlapról.

 

A jelentkezési lapokat a következő címre kérjük elküldeni, e-mailben, faxon vagy postán:

 Petőfi Sándor Művelődési Ház
Fazekasné Kovács Viktória
Postacím: 9022 Győr, Árpád u. 44.
E-mail: f.viki@hmk.hu ; Tel.fax: +36-96-327-466

 

FELHÍVÁS!
Betlehemkészítő pályázat!

Kedves Iskolás Gyermekek Tanárok, és Szülők!

A Petőfi Sándor Művelődési Ház Betlehemkészítő pályázatot hirdet iskolás gyermekek számára KARÁCSONYI BETLEHEMES címmel. 

A tavalyi rajzpályázat sikerén felbuzdulva az idén is meghirdetjük Karácsonyi Betlehemes pályázatunkat. A térben elkészített Betlehemeké a főszerep! Várjuk a csoportosan, vagy egyénileg elkészített alkotásokat. A technika, alapanyag szabadon választott (papír, csuhé, fa, gyapjú, egyéb). A beküldött Betlehemeket a IV: Nemzetközi Betlehemes Fesztiválon zsűrizzük, díjazzuk, és kiállítjuk.

Természetesen szívesen fogadjuk a pályázatra érkező legalább A3-as méretű rajzokat is (festés, rajz, egyéb technika).

Beküldési határidő: 2011. december 2.
Cím: Petőfi Sándor Művelődési Ház 9022 Győr Árpád u. 44.  Tel. 96/ 327-466
Felelős: Lencsés Lívia

 

Tomboljunk együtt a Szenci Nyáron az Expired Passporttal!

Tisztelt szenciés környékbeli magyarok!

A pozsonyiszékhelyű, magyar muzsikusokból álló Expired Passport (Lejárt Útlevél) zenekar2011. június 11-én (szombaton) 15 órától a Szenci Nyár nagyszínpadán lép fel.A négyesfogat dalszövegei magyar nyelven hangoznak majd el,s a zenekar tagjai remélik, hogy minél több rajongó és érdeklődőlátogat ki a koncerte, s együtt énekel, tombol a zenekarral!

Lacza Gergely

Linkek:

http://www.youtube.com/watch?v=wsrO0Eercvw
http://www.youtube.com/watch?v=Kzp7MF6MSTE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vQ59SEt6-J0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=MPMLjVjkzWI
http://www.youtube.com/watch?v=yRykE9oPFRQ

 

Népszámlálás 2011 - Vállald Önmagad

Először lesz lehetőségünk, hogy magyarul töltsük ki a nyomtatványt, éljünk vele.

Letölthető nyomtatvány-minták:

http://www.scitanie2011.sk/wp-content/uploads/OBYV_MAD-15.pdf
http://www.scitanie2011.sk/wp-content/uploads/BYT_MAD15.pdf
http://www.scitanie2011.sk/wp-content/uploads/DOM_MAD15.pdf


KI MIT TUD? Tehetségkutató verseny – FELHÍVÁS


A Csemadok Szenci Alapszervezete tehetségkutató versenyt hirdet. Olyan személyek jelentkezését várjuk, akik úgy érzik, tehetségesek és tudásukat meg szeretnék mutatni a kultúrára fogékony közönségnek. Rendezvényünk célja lehetőséget nyújtani a tehetségek kibontakozására, a színvonalas szórakozásra és szórakoztatásra. A versenyre bárki jelentkezhet, sem korhatár, sem stílusbeli kötöttségek 
nem léteznek.

Kategóriák:

szólóének (népdal, popzene, nóta, egyéb)
hangszeres zene - szólisták
hangszeres zene - zenekar
modern tánc - szóló, csoport
néptánc - szóló, csoport
társastánc
vers és próza
egyéb (bűvész, zsonglőr, paródia, jelenet, stb.)

Jelentkezni lehet a kitöltött jelentkezési lappal levélben, vagy személyesen, illetve a www.szcsemadok.sk weboldalon.

A Csemadok vezetőségi tagoknál, e-mail: szcsemadok@gmail.com
Erdélyi Júlia, Slnečná 20, 90301 Senec
Jelentkezési határidő: 2011. május 1.
A tehetségkutató versenyt május 21-re tervezzük, majd a győztesek május 22-én
a gálaműsoron ismét bemutathatják tudásukat a közönségnek.

 

Meghívó

A szenci  Szenczi Molnár Albert Alapiskola vezetése szeretettel meghívja Önt és családját 2011. április 2-án, az anyanyelvi oktatás újraindítása 60. évfordulójának ünnepségére.


Műsor: 
13:30 – ökomenikus szertartás a Szent Miklós templomban
15:00 – műsor a művelődési házban, emléklapok átadása
17:00 – kopjafa-avatás az iskolai épület előtt
17:30 – a kiállítás megnyitója az iskolában
állófogadás

 

KÉRÉS
A szenci  Szenczi Molnár Albert Alapiskola vezetése azzal a kéréssel fordul minden, vállalkozókhoz, civil szervezethez, volt diákjához, hogy akinek a lehetősége engedi támogassa anyagilag az emlékünnepség megvalósítását. Minden támogatást szívesen fogadunk. A szponzorainknak reklámhelyet biztosítunk a kiadványban, weboldalon. Elérhetőség:  02/45923229, szencziai@gmail.com  

Eddigi támogatóink:

1. Klenovics Gábor, Szenc
2. Orflex – Orosz Zsuzsa és Antal, Szenc
3. Agárdy Gábor, Szenc
4. Csemadok Szenczi Alapszervezete 
5. Csemadok Zonci Alapszervezete 
6. Réte község 
7. Zonc község 
8. Szenc város 
9. Pósa Lajos, Szenc 
10. AKÁCIA RT. Szenc 
11. Duray Rezső, Szenc 
12. Bárdos Gyula, Szenc 
13. Boldogfa község 
14. HL, volt diák, Szenc 
15. Most-Híd Szenci Alapszervezete
16. Kovács Zoltán, volt diák, Szenc
17. Madarász Ildikó, Alajos Zonc
18. Řiha Mária, Magyarbél 
19. Németh Gabriella, Szenc 
20. Vargáné Pikáli Márta, Szenc 
21. Izsák Attila, Szenc 
22. Spót család, Szenc 
23. Keszőcze Imre, Szenckirályfa 
24. Bohony Attila, Réte 
25. Németh Szilárd, Szenc 
26. Lelovics Mária, Szenc

 

2százalékAdónk 2%-a a templomfűtésre

és más nemes célokra

 

Ahogyan már említve volt, jövőben szeretnénk modernizálni a szenci r.-kat. Szt. Miklós templom fűtését. E nemes cél eléréséhez anyagi támogatókra lesz szükség. Az egyik kínálkozó lehetőség, hogy a dolgozó ember adójának 2 százalékát erre a célra is áldozhatja. A sekrestyében lehet majd igényelni a nyomtatványt, de ugyancsak a www.szenc.sk internetes weboldalról is letölthető. Ezt a nyomtatványt el kell vinni a munkaadóhoz jóváhagyásra, az originált leadni az Adóhivatalban, és ennek fénymásolatát kérnénk visszahozni és leadni a sekrestyében.


 

Csemadok olvasótábor

A Csemadok Szenci Területi Választmánya felhívja az iskolák és a tisztelt szülők figyelmét, hogy az idén ismét megszervezi a már hagyományos olvasótábort a tavaszi szünetben – 2011. február  20 - 24. között (4 nap) Alsóbodokon – Dolné Obdokovce - a Vállalkozói Magánszakközépiskola kollégiumában.
A jelentkező diákok oda-  és visszaszállítását a szervezők autóbusszal oldják meg. A táborba a jelentkező diákok korhatára 6 -13 év.


A tábor összköltsége  107,88 Euro. A résztvevő gyerekektől  55 Eurot kérünk, amit a szállás, étkezés,  biztosítás és egyéb apró kiadások fedezésére fordítunk. Az útiköltség, kirándulások, az előadások és a vezetők  honorálásának a fedezésére a hiányzó összeget a területi választmány pályázatok útján, illetve szponzoroktól  szerzi be. A részvételi díjat javasoljuk az előző évekhez hasonlóan a következőképpen szétosztani: szülő, Csemadok ASz, szülői munkaközösség.

A jelentkezéskor kérünk  30 Eurot  befizetni  személyesen vagy „H” pénzesutalványon elküldeni   a következő címre: Fekete Márta, Csemadok TV - Szenc Mostecká 28., 900 45 Malinovo, vagy a követk.számlaszámra befizetni: Sl.sporieteľňa Bratislava: 0011465700/0900

A maradék összeget  kérjük  február 15-ig elküldeni !!!

A mellékelt jelentkezési lapot kérjük  szintén erre a címre vagy a következő e-mail címre legkésőbb  2011. február 10-ig visszaküldeni: fekete@csemadok.sk