Foto: Duray Rezső

Az MKP autóbuszt indított a XXIX. Komáromi Imanapra, ahol járásunk lakosai is résztvettek…/dr039 

Jó Pásztor vasárnapján, a XXIX. Komáromi Imanap alkalmával került sor a történelmi eseményre: a komáromi Szent András-plébániatemplom basilica minor (kisebb bazilika) rangra emelésének ünnepélyes kihirdetésére. Évek óta nem vettek részt annyian a komáromi imanapon, mint az idén. Természetesen a hívek közül, hogy ne hiányozzanak a szenci és környékbeli hívők, az MKP autóbuszt indított erre a történelmi eseményre.

Orosch János nagyszombati érsek a jeles alkalomból tartott ünnepi szentmisén elmondta, az egyházmegye mától két bazilikával is büszkélkedhet: a nagyszombati Szent Miklós-bazilikával és a komáromi Szent András-bazilikával. Hangsúlyozta, ez nem csak a plébániának, a városnak és az egyházmegyének, a magyarságnak nagy megtiszteltetés, de az egész országnak „Szentatyánk, Ferenc pápa részéről”.

A bazilika rangra történő emelésről szóló pápai dekrétumot elsőként latin nyelven olvasták fel, magyar fordítását pedig főtisztelendő Tóth László nagyszombati kanonok ismertette a hívőkkel. Az Imanapon hagyományosan magyar főpásztorért, valamint magyar papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak a katolikus hívők a Prohászka-emlékév keretében. Idén, Prohászka Ottokár születésének 160. évfordulója alkalmából az egyházi író, „Magyarország apostolának” gondolatai hangzottak el az egyes keresztúti állomások alatt. 

XXIX. Komáromi Imanap: