Foto: Duray Rezső

Az alsóbodoki Esterházy zarándokközpontban vettünk végső búcsút a június 13-án elhunyt Paulisz Boldizsártól, mielőtt elhelyezték holttestét a Szent kereszt felmagasztalása kápolnában…/dr062 

Abba a kápolnába, amit ő maga építtetett, s amelyben Esterházy János is végső nyughelyre talált. Utolsó útjára annak a harangnak a hangja is elkísérte a halottat, amelyet június 6-án áldott meg a pápa, és amely az Esterházy zarándokközpontban került elhelyezésre.

A temetési szentmise előtt felolvasták azok üzeneteit, akik levélben búcsúztak el Paulisz Boldizsártól, köztük Malfatti Esterházy Alice, Esterházy János lányának üzenete is elhangzott.

A búcsúbeszédekben elhangzott, hogy Paulisz Boldizsár három gyermek édesapja, életének 58 éve alatt szó szerint építette Zoboralját, megalapította az alsóbodoki magyar tanítási nyelvű szakközépiskolát, amelyben már 400 diák leérettségizett, kollégiumot, több emlékművet építtetett, majd Esterházy János keresztútját, felújította a község templomtornyát, és felépíttette a Szent kereszt felmagasztalása kápolnát.

Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke búcsúbeszédében visszaemlékezett, hogy Paulisz Boldizsár néhány éve felkereste őt és elmondta terveit, hihetetlennek tűnt, hogy azt, amit diplomáciával nem lehetett elérni, egy magánembernek sikerülhet. És sikerült. Megvalósult az álom. Paulisz Boldizsár hazahozta a Zoboraljára Esterházy János hamvait és méltó helyre helyezte el.

Számos elismerésben részesült, több civil szervezetben tevékenykedett. munkássága, életműve, keresztény hite és szellemisége mindörökre meghatározó része lesz a felvidéki magyar közösségnek.

A szenci MKP által 2013.május 8-án szervezett kirándulás résztvevői is részesei lehettek vendégszeretetének, mert miután az egész délutánt velünk töltötte fáradságot nem ismerve felszolgálta nekünk a vacsorát és mindenkihez volt egy-két kedves szava. /dr

Fekete Márta, a Csemadok járási elnöke így emlékezik:

A Csemadok Szenci Területi Választmánya 2003-tól szervez évente 6-15 éves korig táborokat Alsóbodokon a Paulisz rancson. Év elején a tavaszi szünetben 4 napos olvasótábort és a nyár folyamán pedig 8 napos művelődési táborokat. A résztvevő gyerekek száma az egyes táborokban 35 – 40 fő plusz a vezetők 4 személy és a tábor ideje alatt a foglalkoztatók.

A Csemadok Szenci Területi Választmánya már több ízben a járás alapszervezeteinek vezetői, tisztségviselői részére is szervezett kirándulást Nyitra és Léva környékére, ahol megnéztük a magyar vonatkozású emlékhelyeket, a szállásunk Alsóbodokon volt.  Mi felnőttek és a gyerekek nagyon szeretünk Alsóbodokra járni. Nagyon sokat köszönhetünk Paulisz Boldizsárnak aki az évek folyamán nagyon sok jóval, bölcs gondolatokkal látott el bennünket. A gyerekeket nagyon szerette és természetesen a gyerekek is viszont szerették Őt még akkor is ha néha egyik – másikat megszidta. Nagyon értett a gyerekek nyelvén.

A tábor helyszíne nagyon szép, az Emlékparkban el lehet tölteni egy fél napot míg mindent megnézünk. Több alkalommal bemutatta a gyerekeknek a tábor helyszínén található emlékpark szobrait, az Esterházy kálváriát, mesélt róluk, valamint tavasszal bemutatta a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnát, amelyben részünk volt egészen a kigondolástól a megvalósításig, láttuk hogyan épül a mű és csodáltuk amikor elkészült. Elmondhatjuk, hogy Boldizsár a kápolna megalkotásában nagyon sokat dolgozott.

Július 14-én ismét megyünk Alsóbodokra táborozni Boldizsár nagyon fog mindnyájunknak hiányozni, mert márciusban a tavaszi olvasótáborkor még ott volt közöttünk, feljött velünk a kápolnába és még utoljára beszélt a gyerekekhez, ellátott bennünket jótanácsokkal és röviden bemutatta a kápolnát.

Kedves Boldizsár nagyon fogsz nekünk hiányozni. Nyugodj békében!

Minden alkalomkor mikor a táborban leszünk meglátogatunk

Paulisz Boldizsár temetése: