Foto: Duray Rezső

 Vasárnap délután a Tiszti Pavilonban tartott ünnepségen került sor a Pro Probitate – Helytállásért díj átadására. Az idei kitüntetett ezúttal Nagy János szobrászművész volt,…/dr056

aki Csáky Páltól, az MKP Európa parlamenti képviselőjétől, Menyhárt Józseftől, az MKP elnökétől és Bárdos Gyulától, a Csemadok országos elnökétől vehette át szobrot, melyet olyan jelentős személyiségnek adományozzák minden évben, aki a magyar közösségért végzett munkájával példaként szolgálhat a következő nemzedékeknek.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke méltatásában rámutatott: a díjazott életműve egyrészt egy számbeli kisebbségben élő közösség nagyságát mutatja, másrészt azt, hogy a magyarság kultúrája egy és oszthatatlan. Nagy János kültéri szobrai számtalan magyarországi és felvidéki település díszei, köztük a Szenczi Molnár Albertről készült szobra és domborműve.

A Felvidéki magyarságért díjat olyan személyiségeknek adományozzák, akik bár nem itt élnek, de sokat tettek az itteni magyarokért. Első alkalommal ketten vehették át a díjat, Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, valamint Pásztor Béla, aki már 53 éve Veresegyháza polgármestere. Mindketten felvidéki származásúak, Halzl József édesapja szenci születésű, Pásztor Béla Ipolybalog szülötte, de családját 1946-ban kitelepítették. Halzl József a rendszerváltás után egyike volt azoknak, akik felismerték, hogy a határon túli magyarok fogyását elsősorban az oktatási rendszer megerősítésével, a magyar iskolák népszerűsítésével lehet megállítani.

Az ünnepségen közreműködött Boráros Imre Kossuth-díjas színművész és a Concordia vegyes kar.

Pro Probitate - Helytállásért díj átadása Komáromban: