Foto: Árva Péter

Az MKP Szenci Szervezete idei négynapos kirándulásának úticélja Kárpátalja volt, az egyes városok és települések történelmi-kulturális nevezetességeinek megtekintése…/dr071 

Július 5-én, csütörtökön, Cyril és Metód ünnepén reggel hatkor indultunk el Szencről és délután a helyi idegenvezető már Beregszász és környéke nevezetességeivel ismertetett meg bennünket. Esti hét órára érkeztünk meg Beregdéda községbe, amelynek több mint kétezer lakosa van és 2003-tól foglalkoznak a falusi turizmussal. A szívélyes fogadtatás után a 44 kiránduló magyar családoknál kapott színvonalas szállást és minden nap finom bőséges vacsorát és reggelit, valamint sok értékes információt az ottani magyarság életéről.

Reggelente nyolc órakor az autóbusz felvette a vendéglátók háza elől a kipihent kirándulókat. Péntek reggel Szolyván, a malenykij robot kárpátaljai magyar áldozatainak emlékére állított emlékparkot tekintettük meg és helyeztünk el koszorút. Tovább utazva a Vereckei-hágóra, a millecentenáriumra állított, újjáépült emlékmű és a gyönyörű völgy minden gyaloglással kapcsolatos fáradalmat elfeledtetett velünk.  Ebédre mindenki a nemzeti ételt - a saslikot ette, ami nem más, mint nyárson, nyílt tűzön sütött hús. Miután megebédeltünk, a Vereckei-hágótól 13 km-re, Felsőgereben hegyvidékes területén, a festői szépségű hegyek, a fenyők és az erdei virágok ölelésében lementünk az Ukrajna legnagyobb épen maradt bunkerébe.  A Szovjet csapatok feltartóztatására 1941-ben kezdték építeni az Árpád-vonalat amely része jelenleg az egy kilométer hosszan látogatható katonai bunker, amelyben abban az időben 400 katona is volt elszállásolva.

Szombat reggel a Munkácsi várat „vettük be” délután pedig az Ungvári várat „foglaltuk el”. Délután a vár alatt elterülő parkban a szabadtéri múzeumot a több mint 20 házból álló szkanzent jártuk be és ismerkedtünk meg Ungvár nevezetességeivel, a görög katolikus székesegyházzal, az Ung parton Európa leghosszabb hársfasorával. Beregdédán, a szálláshelyen a vacsora után színvonalas kultúrműsorral kedveskedtek a műkedvelő csoportok, aztán biotermékek bemutatása és vásárlási lehetőség volt. Mivel mi sem maradhattunk el a meglepetésekben, ezért pár férfi a jelenlevők közül magyar nóta összeállítással kedveskedett, amely „magas színvonalát” a helybeliek és az utastársaink is nagy tapssal értékeltek.

        Vasárnap a reggeli után búcsút vettünk a vendégfogadó családoktól és az előzetes programunk értelmében útban hazafelé megálltunk Magyarország egyik legnagyobb és leglátogatottabb kegyhelyén, Máriapócson, ahol II. János Pál pápa is járt 1991-ben. A 11 órakor kezdődő liturgiát bemutató Orosz István Imre  parókus -  aki már járt Szencen –  a szentmise keretén belül külön köszöntette csoportunkat, hogy ilyen példás Mária-tisztelők élnek Szencen és környékén. Vasárnap este kilencre hazaérve, Duray Rezsőnek, az MKP szenci és járási elnökének, a kirándulás szervezőjének többen megjegyezték, hogy ismét nagyon sajnálhatják azok, akik nem jöttek el erre a nagyon sok újat és szépet nyújtó kirándulásra.


MKP: kárpátaljai kirándulás