Foto: Neszméri Tnde 

Az MKP-nak Szencen megközelítőleg 100 tagja és többszáz szimpatizánsa van. Ezért adunk hírt az MKP megalakulásának ünnepségéről és az ünnepi kongresszusról, amely szeptember 29-én volt Dunaszerdahelyen…/ag 095

A pártegyesülést az 1998-as módosított választójogi törvény kényszerítette ki, az egységes magyar párt több parlamenti cikluson keresztül sikeres szereplője volt a szlovák belpolitikának. A Magyar Koalíció Pártja 1998 és 2006 között kormánytényezővé vált. A következetes etnikai érdekképviselet és a feltételek nélkül kormányra kerülés - a két háború közötti kifejezéssel „aktivizmus – dilemmája“ 2009-ben pártszakadáshoz vezetett. Az MKP 2010 óta a törvényhozáson kívüli szerepben változatlanul a felvidéki magyar közösség érdekképviseleteként keresi helyét a szlovák politikában.

Közel félórás csúszással a kongresszus a Szózat eléneklésével vette kezdetét. A vendégek között köszöntötték Seszták Miklós kormánybiztost, Szilágyi Péter miniszteri biztost, Czimbalmosné Molnár Évát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetőjét. A kongresszus vendége Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete is.

Megjelentek a szlovák ellenzéki pártok képviselői is: Igor Matovič, az OľaNO elnöke, a kereszténydemokraták alelnöki szinten képviselik magukat. A határon túli testvérpártok vezetői közül tiszteletét tette mások mellett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Brenzovics László, a KMKSZ vezetője. Utóbbit a küldöttek nagy tapssal köszöntötték, ilyen módon is kifejezve a felvidékiek szolidaritását az ukrán nacionalizmus által fenyegetett kárpátalji magyarsággal. Köszöntötték továbbá Tőkés László európai parlamenti képviselőt és Vincze Loránt FUEN-elnököt, Csáky Csongort a Rákóczi Szövetség nemrég megválasztott elnökét és Fazekas László püspököt is. Jelen volt még földink, Agárdi Attila, az Európai Néppárt szlovákiai sajtótanácsadója is.

Hájos Zoltán, dunaszerdahelyi polgármester köszöntőjével vette kezdetét a kongresszus érdemi része. Emlékeztetett arra, hogy húsz éve is Dunaszerdahely volt a helyszíne a Magyar Koalíció Pártja alakuló kongresszusának. Majd Csáky Pál, a párt európai parlamenti képviselője beszélt.

Berényi József beszédével folytatódott a kongresszus. A volt pártelnök az elmúlt időszak eredményeit sorolta fel. A párt ugyan nem került vissza a törvényhozásba, de szilárd pozíciókkal rendelkezik az önkormányzatokban. 2014-ben az MKP először állított államfőjelöltet a felvidéki magyar közösség történetében. Berényi kiemelte, hogy a párt számíthat a szlovák partnerekre is, külön hangsúlyozva Igor Matovičot, az OĽaNO elnökét. Megköszönte a szeretetet, amit a párt politikusaként a magyar választóktól kapott.

Majd Menyhárt József pártelnök beszélt. Javasolta a küldötteknek, hogy a volt elnökök megszólítása a jövőben legyen elnök úr. Menyhárt emlékeztetett arra, hogy az anyaország nem engedte el a közösségünk kezét. A magyar kormány támogatásának köszönhetően megújulnak óvodáink, a vállalkozók is új eszközökhöz jutnak. A pártelnök megkérte a küldötteket, álljanak fel, akik indulnak az önkormányzati választáson, jelezve a párt erejét és elszántságát.

A vendégek közül elsőként Igor Matovič kapott szót. Humorral fűszerezett beszédét a küldöttek nagy tapsokkal, hangos nevetéssel szakították félbe. Nagyon kemény szavakkal illette a Most-Híd elnökét és felajánlotta a közös indulást az MKP-val az elkövetkező választásokon.

Aztán Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök beszélt. Hangsúlyozta, húsz évvel ezelőtt került kormányra először a magyar érdekképviselet a Felvidéken, Erdélyben akkoriban hasonló kihívással néztek szembe.

Seszták Miklós kormánybiztos arra emlékeztetett, hogy van mit ünnepelnie az MKP-nak, hiszen a politikai közösség fenn tudott maradni.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke folytatta a felszólalók sorát. Tolmácsolta a nehéz körülmények között élő kárpátaljai magyarság üzenetét.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős kormánybiztos a magyar kormány által nyújtott támogatásokat, programokat sorolta.

Ondrej Dostál, az OKS elnöke hangsúlyozta, hogy húsz éve bukott meg a mečiarizmus Szlovákiában. Megkerülhetetlen szerepe volt ebben a szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletének.

Peter Bobula, a KDH alelnöke elmondta, a múltból keresve kell megtalálnunk a jövő lépéseit, a vallott értékek mentén. Kifejezte reményét, hogy az MKP képviselőit az elkövetkezőkben újra a parlament soraiban láthatja.

Tőkés László püspök, EP-képviselő beszédében kiemelte a kereszténydemokrácia eszmeiséghez való ragaszkodást, amely értékek képviselete az Európai Parlamentben egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, de ebben a munkában mindig lehet számítani az MKP képviselőjére.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke beszédében kitért a Minority SafePack európai kezdeményezés sikerére, amiből a felvidéki magyarok is kivették a részüket.

Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kifejezte azt a kívánságát, hogy eljöjjön az az idő, amikor a magyar kisebbségeknek ne legyen szüksége kisebbségvédelemre.

Andócsi János, a Horvátországi Magyar Demokratikus Szövetségétől a horvátországi, tizenötezres magyarság üdvözletét hozta. Elismerését fejezte ki azért a kiállásért, amit a felvidéki magyarságért tesz az MKP, és nem enged a negyvennyolcból.

Kiss Beáta, a Femine Fortis képviseletében szólt a küldöttekhez. A szervezet az MKP női tagozataként működik. Hangsúlyozta, hogy szükség van a női választók mobilizálására, kevesen veszik ki részüket a közéleti feladatvállalásból.

Gubík László, a Via Nova elnöke megállapította, hogy az elmúlt, kisebbségben töltött évszázad hányattatásai erőt adnak a magyar közösségnek, hiszen túlélve minden viszontagságot, itt vagyunk, megmaradtunk.

A délutáni program kezdetén a Magyar Közösség Pártja a húszéves évforduló alkalmából kitüntetéseket adott át 33 személynek (ebből 3 in memoriam), t.k. kitüntették Duray Rezsőt, az MKP Szenc-járási elnökét és régi földinket Bárdos Gábort is, aki jelenleg Somorja polgármestere. Járásunkból még Vők polgármestere, Fejes Boldizsár  kapott kitüntetést. Azután a küldöttek meghallgatták Jozeph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetőjének videoüzenetét.

A tanácskozási részben pedig az MKP kongresszusa Menyhárt Józsefet, a párt országos elnökét egyhangúan, 71,5 %-os részvétellel választotta államfőjelöltnek. A küldöttek felállással szavaztak. A döntést a kongresszus nagy ovációval fogadta.

A kongresszus után a párt sajtótájékoztatót tartott és megindult az aláírásgyűjtés az államfőjelölt támogatására. 

A mai kongresszus újabb mérföldkő lehet a felvidéki magyarság önbecsülésének megerősítésében. Az MKP az önálló államfőjelölt állításával jelzi a szlovákiai közvéleménynek, hogy változatlanul cselekvőképes párt, amely egy következő megmérettetésen eséllyel lépheti át a parlamenti küszöböt.

forrás:  https://ma7.sk/kozelet/aktualis/dunaszerdahelyen-tartja-unnepi-kongresszusat-az-mkp
kezdőkép: ma7.sk


P.S.: 
Duray Rezső
, az MKP elődpártjának a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomnak alapító tagja és 1990-től az MKP Országos Tanácsának tagja, Szenci járási elnök és az MKP Szenci Helyi Szervezetének elnöke. Neki köszönhető, hogy a Szenci járás minden településén, ahol élnek magyarok, a pártnak vannak sikeresen működő alapszervezetei. Szencen probléma, hogy a betelepült szlovákok által megduplázódott a lakosság száma, és így jelentősen csökkent a magyarok százalékaránya. Részben ezek megoldása végett indul most is a választásokon, és mindent megtesz azért, hogy a járás MKP-s polgármester- és képviselőjelöltjei sikeresek legyenek a megmérettetésben.

Fejes Boldizsár, Vők polgármestere, a rendszerváltás óta először az MKDM, majd az MKP színeiben indult az önkormányzati választásokon. Hű maradt politikai nézeteihez és a mai napig a Magyar Közösség Pártja jelöltjeként vezeti települését. Vők a Szenci járás legmagyarabb falujának is nevezhető, és azon kevés Pozsonyhoz közeli településekhez tartozik, amelyek lakossága nem duzzadt fel, ami az önkormányzat és a polgármester kiállásának köszönhető. A községben polgármesteri tisztsége idején új templom épült és megújult a magyar óvoda is.

Fotók a jubileumi kongresszusról: