Foto: Agárdy Gábor

A szenci tóparti Szentháromság-kápolna az idén 300 éves. Ebből az alkalomból Strešňák Gábor múzeumigazgató egy vetítéssel egybekötött helyszíni előadást tartott a kápolna régebbi történetéről…/ag087

A kápolona megtelt helybeli és környékbeli érdeklődőkkel, még kint is ültek. Az előadásban Strešňák Gábor rávilágított a kápolna történelmével párhuzamosan futó más kutatásokra, pl. az 1981-es templomtűzben megsérült és később előkerült zászlómaradványra, amelyet mára három fázisban sikerült restaurálni. Részletesen foglalkozott a Jung János által 1827-ben kezdeményezett felújítással, amellyel a kápolna elnyerte mai alakját.

A kápolna történetének kutatása során sok más érdekes leletanyagot is bemutatott, amely szorosan összefüggött Szenc városával és az Esterházyakkal. A végén Duray Rezső köszönte meg az előadónak az érdekes előadást és Csasznyi Lászlónak - aki a kápolnát gondozza - a sokéves fáradságot, amellyel korábban édesanyjával Fáni nénivel (1930-1989 között) és 1989 után már személyesen törődtek-törődik Szenc egy ritkaságszámba menő szakrális épületével.  

Kápolnai előadás 2018. 09. 09.