Ez évben a szőlő is két-három héttel előbb érik. A LaVin vinotékától meghívót kaptunk egy kóstolóra az új murcit illetően. Elmondható, hogy az idei murci (szönciesen „burcsák) kiváló minőségű, minden nap délfelé jön a friss szállítmán, amit 2,50€/l áron forgalmaz a vinotéka. 
Ha pedig már ott jártunk, megkértük Jaroslav Skácel tulajdonost, hogy mutassa be a vinotékát…/ag080

Mint elmondta, a vinotéka már hetedik  éve kínálja jobbnál-jobb borait és az ezzel összefüggő termékeit, mint pl. poharak, karaffák, díszdobozok, táskák, csokoládék és sós ropogtatnivalók.

Pillanatnyilag 15 féle hordósbort kínál és kb. 300 féle palackozott bor található a polcokon. Mint Skácel úr elmondta, a kínálat változó, mert a válogatás az évjárat, a minőség és a vevők igényei szerint történik. A borok zömmel Délnyugat-Szlovákiából származnak, de szép számmal találtunk középszlovákiai ill. keleti borokat is. Sok vendége már úgy jön bevásárolni, hogy elmondja igényeit és Skácel úr minősített javaslatot ad. Tanácsokkal látja el a rendezvényszervezőket (lakodalmak, születésnapok, stb.), hogy milyen bort vegyenek, ill. rendeljenek nála.
Külön kell említeni az alacsony hisztamintartalmú borkínálatot a TEMER borászattól-ezeket azok fogyaszthatják, akik érzékenyek a hisztaminra.
A borkínálatot kiegészítette a Lyra Chocolate gyártmányaival, amelyekből nagyjából 20 féle, kézzel gyártott csokoládét kínál. Találunk itt ajándékcsomagolású A4-es méretű táblákat is, amelyekre a gyártó liofilizált gyümölcsöket tett. Ezeket a gyümölcsöket vákuumban fagyasztással szárítják, így sokáig megőrzik eredeti íztartalmukat.

A borok válogatását Skácel úr személyesen,  többszöri kóstolással végzi, csak minőségi árut tart a vinotékában. Különösen ügyel a tisztaságra és a higiénára, valamint a borok tárolási hőmérsékletére, amit a klímaberendezések biztosítanak.
Az üzletben még a Fleur de Sel gyártól fűszeres  sók is kaphatók, a gurmánok nagyon megkedvelték pl. a zellereset vagy a szarvasgombásat, de van rózsaízű is.

Láttunk a kínálatban Dom Perignon pezsgőt is, amely világmárkának számít – ennek felel meg az ára is.

A LaVin vinotéka a 2017-es évben belsőleg átalakult, új formatervezéssel kellemesebb let a hangulata. 

Skácel úrral közösen pár évvel ezelőtt  kikisérleteztünk egy nagyon könnyű száraz „kvaterkázós“ (baráti beszélgetős) fehér küvét, amelynek 80%-a Olaszrizling, 20%-a pedig Rajnai Rizling. Szencen „Gabomix“ néven már ismertté vált (így kell kérni), tessék kipróbálni – hűtve fenséges fröccsbor. 

Skácel  úrnak pedig növekvő és igényes klientúrát kívánunk, elkelt már járási városunkban, Szencen, egy ilyen  minőségi vinotéka (www.lavin.sk). 

Agárdy Gábor 

 

 

 

Látogatás a LaVin vinotékában