Foto: Neszméri Tünde 

Az Ex Libris Díjat 2009-ben alapította Gubcsi Lajos, három évtizedre, a világ magyarsága színe-javának, elismerésül történelmünk ápolásáért, jelenünk tiszta magyar kultúrájáért, az új nemzedékek neveléséért, kiemelkedő személyeknek és erős közösségeknek egyaránt..../nt096

Az idei évben második alkalommal adtak át kitüntetéseket a Felvidéken. Az október 4-én Galántán megtartott rendezvényen a Csemadok Szenci Alapszervezete Erdélyi Júlia személyében is átvehette az elismerést. 

A méltatás szerint: Lassan hetven éve szolgálja a felvidéki magyarságot a Csemadok. A szenci alapszervezet az ország első szervezetei közé tartozott, azóta töretlenül dolgozik a magyar kultúra és nyelv megmaradása és továbbadása érdekében a mátyusföldi városban. Dolgozik annak ellenére is, hogy egyre nehezebb helyzetben van a szenci magyarság, így a Csemadok végvárként vállal szerepet a régió magyarsága érdekében.

Évente több tucat rendezvénnyel, előadásokkal, színházi bemutatókkal, kirándulásokkal, szórakozási lehetőséggel és a fiatalokkal, gyerekekkel, való munkával hiánypótló feladatot vállal Szencen. Megtartja, építi a közösséget.

A területi választmánnyal karöltve ápolja Szenczi Molnár Albert emlékét, példát adva ezzel a fiataloknak, akiket szintén bevonnak a Csemadok életébe, mind a Kincskeresők, játszóházak, és a Möggyes Néptáncegyüttes működése is azt a célt szolgálja, hogy 70 év múlva is legyen Csemadokos élet az ősi magyar városban, Szencen.

Elismerték a szenci Csemadok munkáját: