Szívesen teszünk közzé olyan híreket, amelyek a szenci polgárok számára szívmelengetően hatnak. Ilyen volt a szombat esti operaelőadás Ballán Viktória földink főszereplésével a pozsonyi klarissza templomban. Vikinek gratulálunk és további sok sikert kívánunk. Hajrá, Viki! …/ag 112

Szombaton este héttől a “Hummel Fest 2018” keretében Johann Nepomuk Hummel (1778 – 1837): Mathilde de Guise operabemutatójára került sor a Pozsony-óvárosi klarissza templomban.  A 11 fellépő művész között láthatta a közönség a főszereplő Mathilde-t alakító szenci Ballán Viktória művésznőt is.

ballan viktoria 

Az ifjú tehetség a Szlovákiai Civil Becsületrend által Érsekújvárott megrendezett Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny kategóriájának első helyezettje volt 2016-ban. A Mathilde de Guise című Hummel-opera az egyik legismertebb a zeneszerző összes operája közül.  Ez az egyedüli, mely több autorizált kiadást megélt, szerzője jóváhagyásával.

A templom az Egyetemi Könyvtár szomszédságában található. Érdekessége, hogy ötszögű tornya van, s ide kötődik a város néhány oktatási intézménye és azok egykori növendékei, így Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Albrecht Sándor.

A 14. század első felében építették a templomot a korábbi ciszterci templom helyén. A szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelték fel, mely ünnepet szeptember 14-én tartja a katolikus egyház. A kolostort a 17. században átépítették, erről tanúskodik reneszánsz kapuzatán az 1640-es évszám Pázmány Péter és Lósy Imre esztergomi püspökök nevével.

Zilizi Kristóf
forrás: https://felvidek.ma/2018/10/ballan-viktoria-foszereplesevel-adtak-elo-hummel-operajat-a-klarissza-templomban/
Fotó: operaslovakia.sk