Foto: Agárdy Gábor

 Az 1943. október 10-én felállított első világháborús emlékművet (lásd a fotót az akkori átadásról) a kommunista hatalomátvétel után ledöntötték és csak az 1989-es társadalmi változások után került elő. Részleges felújítása 1989-ben kezdődött és 1993-ban folytatódott…/ ag037

Az eredeti kivitel a másik régi fotón látható, nem tudni mikor készült, valamikor 1939 és 1945 között (a képen, amit Kropaček Tóni készített, Piacsek Kornél látható). A szobor egy kuruc és egy korabeli magyar katonát ábrázol, akik a történelmi magyar címerre tekintenek. A részleges felújítás után a címer fölött azonban a magyar Szent Korona hiányzott, mivel nem találták meg.

Az újraállítás során nem kerültek elő az eredeti márványtáblák sem, amelyek az elesett hősök névjegyzékét tartalmazták, ezért csak az akkor ismert nevek kerültek a szobor hátoldalára. Mára újabb hetven elesett hős neve vált ismertté, nevüket kegyeleti okokból került pótlásra. A szobor korabeli fényképek alapján, eredeti formájában került felújításra.

A szenci magyar közösség évek óta sürgette az emlékmű eredeti állapotban való visszaállítását, kegyeleti és közösségformáló okokból, mely erősíti a közösségi emlékezetet, ezzel pedig a helyi szórványmagyarság közösségi megtartásának összetartó erejét.

Magyarország Kormánya anyagi hozzájárulásával és a Városi Hivatal segítségével sikerült a Hősök Szobrát felújítani. Az átadási ünnepség 2018. április 21-én volt, amelyen megjelentek városunk vezető képviselői és kulturális, iskolaügyi, valamint politikai szervezeteinek képviselői is. Strešňák Gábor a múzeum igazgatója,  ismertette a felújított emlékművel kapcsolatos tudnivalókat és Németh Gabriella városi képviselő, a pályázat folyamatát. Majd Bošňák András katolikus káplán megszentelte a Hősök Szobrát, a jelenlevők pedig elénekelték az „Isten, hazánkért térdelünk Elődbe…“ kezdetű egyházi éneket. Ezután Bohony Beáta református lelkész megáldotta a jelenlevőket. Az ünnepség koszorúzással zárult, utána szentmise volt a Szt. Miklós templomban.

A felújított Hősök Szobra átadása: