Foto: Vysztavel Csaba, Gujber László, Neszméri Tünde 

A XLVII. SzMAN keretében már harmadik alkalommal Hegysúr is részt vett az ünnepségeken. A közösségi házban megtartott helytörténeti szemináriumot „Szenc és vidéke a múlt tükrében” címmel  Bors Miklós „Elmélkedés a haza értelméről” című Vihar Béla-verssel nyitotta meg.../gl, vcs,nt

Majd Gujber László polgármester köszöntötte a résztvevőket. Bors Etelka a Csemadok helyi elnöke többek közt elmondta: „...a helytörténeti kutatás feladata, amelyet a ma előadó fiatalok végeztek, egy adott település részének vagy csoportjának, kisebb – nagyobb tájegység múltjának feldolgozása. Elősegíti megismerni történelmünket, múltunkat, erősíti műveltségünket és identitásunkat...”

A helytörténeti szemináriumot Gaucsík István történész vezette. Az elhangzott előadások „A nagy háború személyes történetei” és a „Több szempontú kultúrtörténet” elnevezésű blokkokba csoportosítva követték egymást. Az első előadást Strešňák Gábor a Szenci Városi Múzeum vezetője tartotta, majd a szenci magyar tannyelvű iskolák diákjai, Korpás Lilla, Zeman Tamás, Tirinda Eszter, Strešňák Adél és Kiss Kitti mutatták be helytörténeti kutatásaik eredményeit. A rendezvényen részt vett Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke is, aki az előadásokat követő kötetlen beszélgetés során kifejtette, hogy mennyire fontosnak tartja a nemzeti öntudat erősítése szempontjából a helytörténeti ismeretek kutatását és széleskörű közreadását. Méltatta a diák-előadók lelkes elkötelezettségét a helytörténeti témák iránt, amelyeket ötletesen és színvonalasan dolgoztak föl. 

Helytörténeti szeminárium Hegysúron: