Ünnepi köszöntőkkel és műsorral kezdődött el Nagyfödémesen a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok XXIV. Kongresszusa. A tisztújító konferencián a közgyűlés megkezdéséig csupán Bárdos Gyulát jelölték az elnöki posztra...

A kongresszus előtt ünnepi köszöntők hangzottak el. A küldötteket Száraz Erzsébet, a Galántai Területi Választmány alelnöke köszöntötte. Majd Gőgh Ferenc polgármester szólt az egybegyűltekhez.

A rendezvény a Szózat éneklésével vette kezdetét, amelyet Ballán Viktória a pozsonyi Zeneművészeti Főiskola hallgatója adott elő. A Csemadok nagyfödémesi tagjai kultúrműsorral köszöntötték a küldötteket és emlékeztek az 1956-os forradalom évfordulójára. Kovács Kati és Svarda Nikolasz énekkel, Tóth Friderika és Lencsés Zoltán szavalattal tisztelgett a szabadsághősök emléke előtt.

Pathó Marianna, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának osztályvezetője is köszöntötte a küldötteket és sajnálatát fejezte ki, hogy a szlovák állam nem ad támogatást a Csemadoknak a működési költségekre, s ezt az anyaországnak kell pótolnia.

Szabó József, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa is üdvözölte a küldötteket, s ígéretet tett, hogy a Csemadok a jövőben is számíthat az anyaországra és a nagykövetség segítségére.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke ugyancsak szólt a küldöttekhez. Arra kérte a Csemadok tagjait, pályázzanak a megyei önkormányzathoz, hiszen a magyar képviselők mindent megtesznek, hogy segítsék a Csemadok alapszervezeteit.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke szintén elismeréssel szólt a Csemadok munkásságáról. Egy gyermekkori élményét is felidézte, amikor kisgyermekként ő szintén a Csemadok egyik rendezvényen szerepelt először színpadon, ami megalapozta a kultúra iránt szeretetét.

A köszöntők után a küldöttek megkoszorúzták a Csemadok alapítása emlékére állított kopjafát.

Ötvenezres tagság, amire építeni lehet

A közgyűlésen Bárdos Gyula értékelte az elmúlt időszakot. Kiemelte, a Csemadok immár 67 éve működik, több mint ötvenezer tagja van, s ebből majdnem nyolcezer tagnak adtak ki ifjúsági kártyát, azaz a tagság fiatalodik is. Több országos és regionális rendezvénye van ma a Csemadoknak, mint négy évvel ezelőtt. A szervezetek akkor is megtartják programjaikat, ha arra nem kapnak támogatási pénzt – emelte ki Bárdos Gyula. Minden régióban, ahol magyarok élnek, van alapszervezete a szövetségnek.

Bárdos Gyula azt is elmondta: azokban a régiókban, ahol szórványban vagyunk, időnként jobban működik a Csemadok, mint a tömbben. Persze tartalékunk még mindenütt van. A Csemadok pótolhatatlan feladata a magyarok összefogása – hangsúlyozta az elnök. Összesen tizenhét területi választmánya van a szervezetnek, ezek mindegyike jól működik, valamennyi szervez országos jelentőségű rendezvényt is.

Továbbra is Bárdos Gyula vezeti a Csemadokot

A Csemadok közgyűlése megválasztotta a szervezet elnökét és általános alelnökét. Két új tisztségbe is választottak elnökségi tagot: a szórványért valamint ifjúságért felelős elnökségi tagot is megválasztotta a közgyűlés. Az elnökség többi tagját a közgyűlés szünetében ülésező Országos Tanács választja meg.

A Szövetség közgyűlése az elkövetkező négy évre Bárdos Gyulát választotta meg elnökké. Azaz megerősítette posztján a korábbi elnököt. Az általános alelnöki posztot továbbra is Köteles László látja el.

A közgyűlésen a Csemadok alapszabályát is módosították, egyszerűsítették azt, illetve két új elnökségi pozíciót hoztak létre. Szórványokért felelős elnökségi tagnak Kiss Beátát választották meg, míg az ifjúságért Varga Tibor felel majd.

Kiss Beáta elmondta: két szempontból érintheti a Szövetséget a szórvány, az egyik a nyelvhatártól északra lakó magyarok csoportja, akiket annak ellenére, hogy kevesen vannak, be kell vonni a Csemadok életébe. A másik az a szórvány, amely a korábbi tömbterületen él. A Felvidéken egyre több a szórványvidék, olyan területeken is kisebbségbe kerültünk, ahol korábban abszolút többségben volt a magyarság – hangsúlyozta Kiss Beáta, aki szerint nem csupán konferenciákon kell foglalkozni a problémával.

Varga Tibor korábbi tapasztatalait szeretné felhasználni a Csemadok ifjúságért felelős elnökségi tagjaként. Fontosnak tartja, hogy a magyar fiatalság ne érezze a nemzet megosztottságát. A felvidéki magyar fiatalság többre hivatott, hiszi, ha a fiatalok látni fogják a fáklyát, akkor azt is látni fogják, hogy tenni kell a közösségért. Kihívója Petheő Attila volt.

Megválasztották az elnökség többi tagját is

A Csemadok Országos Elnökségének kilenc tagja van. A közgyűlés négy személyt választott meg, elnöknek Bárdos Gyulát, általános alelnöknek Köteles Lászlót, szórványért felelős elnökségi tagnak Kiss Beátát és ifjúságért felelős elnökségi tagnak Varga Tibort.

Az Országos Tanács a szervezet alapszabálya értelmében megválasztotta az elnökség többi tagját is. A kilenc tanú elnökségben a nyugati régióért Mézes Rudolf, a közép szlovákiai régióért Balogh Gábor, keletért Kopasz József felel majd elnökségi tagként. Hrubík Béla és Sátor Zoltán lettek az elnökség további tagjai.

Rózsa Ernőt – Köteles László javaslatára – a Csemadok tiszteletbeli elnökségi tagjává választották.

Neszméri Tünde  (felvidék.ma)