Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár Díjat. Az idén Szlovákiából a Csemadok kapta meg, a díjátadó ünnepség 2016. október 12-én volt Brüsszelben…

 

Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár Díjat. A 2008-ban alapított Európai polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket vagy szervezeteket díjaz az Európai Parlament, akik vagy amelyek hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. Idén a Csemadokot Csáky Pál EP-képvislő jelölte a díjra, s a Csemadok az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűri rangsorolása, majd a nemzetközi bíráló bizottság döntése alapján elnyerte a díjat.

A Csemadok 1949. március 5-én alakult, és mindmáig a szlovákiai magyar közösség legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete. A szervezet hagyományt teremtve számos országos kulturális és társadalmi rendezvény elindítója és megszervezője. Tevékenységével nagyban hozzájárult a 25 évvel ezelőtti demokratikus változásokhoz. Közel 70 éves fennállása alatt, beleértve a kommunista rezsim évtizedeit, a szervezet mindvégig azonos, a közösség számára fontos európai megtartó értékeket közvetített és közvetít ma is. Ezek az értékek a közösségi identitás, az anyanyelv használata, a kultúra megőrzése és a párbeszéd az európai, és a szűkebb közép-európai környezetben. A szervezet a közös európai gondolkodás és szellemiség táplálója, és egyben támogatja a dél-szlovákiai régió lakosai identitásának megőrzését, emellett jelenléte a kulturális életben erősíti az európai nemzetek közötti határokon belüli és határon átnyúló együttműködését.

Forrás és foto: fb (internet)

 

Az Európai Polgári Díj átadása Brüsszelben: