Foto: Agárdy Gábor

Szenc város hosszú évek alatt dédelgetett igyekezete teljesült be a mai napon. Szerkesztőségünk már az előző napon jelen volt a nemhivatalos átadáson és elkészítette a fotodokumentációt. Az egykori „öreg poliklinika” épülete alatt lévő borospincét a színvonalas felújítás után hivatalosan és ünnepélyesen is átadták eredeti rendeltetésének…/ag

A Jungpereg Polgári Társulás, amely a felújítást végrehajtotta, fogja üzemeltetni a borospincét, ez városi tulajdonban marad. A megnyitón jelen volt  Szenc város vezetése és a képviselő-testület tagsága és sok-sok meghívott vendég. Jozef Dúc helyi plébános bibliai idézetekkel támogatta a kulturált borfogyasztást, majd megáldotta a pincét.
A pince eredetileg az Esterházyaké volt. Hosszú időn keresztül a felette álló épületek részeként szolgált. A régi szenciek még a közelmúltban is emlékeztek arra az iskolára, amelyik a – nemes egyszerűséggel csak „régi poliklinikának” nevezett – egészségügyi központ előtt állt ezen a telken. Az iskola a 20. század harmincas éveiben adta át helyét, illetve költözött akkori új épületébe, a mai Szenczi Molnár Albert Alapiskola régi épületrészébe.
Azt viszont már kevesen tudják, hogyan jött létre az iskola ezen a helyen. A történet az 1870-es évekbe vezet vissza és a szenci Törökházzal si összefügg. Ez utóbbi akkorában városházaként szolgált. Romladozó állaga miatt a szenciek le szerették volna bontani, hogy telkén új városházát és községi iskolát emeljenek. Az épület tulajdonosa, az Esterházy-féle uradalom, azonban nem adta hozzájárulását, mivel azt értékesnek tartotta. A községnek mindkét célra más - más uradalmi épületet ajánlottak. Az iskolának az uradalmi pintér háza, illetve telke jutott helyszínül. Ezzel bezárul a kör. Az uradalmi pintér itteni házát ugyanis hatalmas pincéjével már a 18. században is említik forrásaink.
A megnyitó sikeres volt, csak remélni lehet, hogy ezután a borkultúra is magára talál Szencen – híven a régi hagyományokhoz.

Borospince-avatás Szencen