Foto: Agárdy Gábor

Nagyjából 50 polgártársunk volt jelen a tavaszi kerekasztal kezdetén, amely eléggé paprikásra sikeredett. A régi-új téma megint az Ezüst Tó (szencieknek: bánya) körüli ingatlanokba való állandó lakhelyű bejelentkezés volt…/ag 

Polgármesterünk  „orrvérzésig“ magyarázta, hogy a bánya környéke úgymond kiskertövezet, tehát ott állandó lakhely nem adható ki (amúgy nyugodtan lakhat ott bárki, de nem mint szenci lakos). Ezt Szenc város területrendezési terve így írja elő. Ezt csak a város Önkormányzata változtathatja meg, erre pedig nem volt eddig akarat. Mert ugye, miután az egy-két éve idetelepültek (szerintük hajléktalanok) állandó lakhelyet kapnak, elkezdődik a követelőzés, utakra, villanyvilágításra, gázra, vízre, csatornázásra, majd helyi óvodára, stb. Ezt pedig a városi költségvetés többtízéves horizontban sem bírja el. Ez a vitarész bizony elég paprikásra sikeredett! A vitából úgy tűnik, hogy a helyzet nincs eléggé rendesen országosan törvényileg rendezve.

Sok kérdés hangzott el az iskolákkal és az óvodákkal kapcsolatban, amelyet polgármesterünk megnyugtatóan megválaszolt: évi 50 – 90 férőszámmal bővülnek óvodáink, pl. idén 5 új óvodaosztály megnyitása lesz lehetséges. Kérdések hangzottak el a szenci parkolást illetően is, ill. igény néhány pihenőhely kialakítására a városközpontban. Megválaszolásra kerültek a bicikliutakkal kapcsolatos kérdések is.

Utána személyesen tettem fel a kérdést  polgármesterünknek, hogy milyenek a kilátások arra, hogy Bazin városa ne Szencre hordja a városi hulladékot, rohamosan telítve ezzel városunk hulladéktárolóját, amit magáncég üzemeltet (ha nem tévedek, akkor legújabban a J & T mint már harmadik tulajdonos). Íram erről blogomban is itt, de meg vagyok győződve arról, hogy Bazin oldja meg a szemétproblémáját maga, ne a mi tárolónkat telítse! Engem meglepett Hudáková és Németová képviselő-asszonyok hozzáállása: mintha nem ennek a városnak volnának városi önkormányzati képviselői – mintha nem a megoldást keresnék, hanem csak az ártó szándékot a városvezetés ellen. A volt hivatalvezető figyelmeztette a képviselőket, hogy tessék képviselőként viselkedni és megoldást találni az Önkormányzatban.

Időközben a jelenlévők létszáma kicsit megnőtt, jöttek még vagy tizen, meg közben néhányan el is mentek. 

Az álláspontom a hulladékproblémával kapcsolatban egyértelmű és érthető: Bazin oldja meg a hulladékproblémáját maga, hogy Szencre minél kevesebb hulladék kerüljön – már az is sok, amit ma „kitermelünk“, sokkal jobb és intenzívebb hulladékosztályozásra lenne szükség, amivel akár egyharmadára is csökkenthetnék a hulladék mennyiségét (ennek megoldására törvényileg van kötelezve az Önkormányzat 2020-ig). Ezért személyesen elvárnám, hogy egy volt szenci bíró-unoka elsősorban keményen városunk érdekeit képviselje – már ami konkrétan a hulladékgazdálkodást illeti. Ez nem lehet pártpolitikai vagy vállalkozóközi és gazdasági érdekcsoportok vitáinak tárgya! A mi gyerekeink és unokáink életkörnyezetéről és egészségéről van szó! Természetesen – a hulladékot valahol tárolni kell – ez Szencre is vonatkozik.

A mai helyzet azonban olyan, mintha összesöpörném a házam szemetét, meg levágnám a gallyakat a kertben, összeszedném a lehullott diófalevelet, hozzácsapnám a konyhai biológiai szemetet és az üres konzervdobozokat meg üvegeket és kiszórnám a szomszéd nagy kertjébe csak azért, mert ott van hely és nekem nem akaródzik kukát vennem, vagy kivinni mindezt a gyűjtőudvarra…

Tehát joggal elvárható, hogy Szenc városa és az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy Bazin mihamarabb szüntesse be hulladékának a szenci tározóban való elhelyezését. Erre nemsokára lehetőség lesz, amikor lejár a Bazin városa és a hulladéktároló tulajdonosa között megkötött szerződés. 

Ha ilyen alacsony lesz a Kerekasztal látogatottsága és témái nem a realitások talaján maradnak,  meg kell fontolni, hogy van-e rá szükség egyáltalán… 

Agárdy Gábor 

Tavaszi városi kerekasztal: