Foto: Neszméri Tünde

Nem ünnepelni, hanem emlékezni kell június 4-én, hangzott el többször is Éberhardon a trianoni békediktátumra emlékezve…/nt079

A magyar kormány ezt a napot a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, ezzel kívánják kifejezni, hogy a világ magyarsága összetartozik. 1920. június 4-én Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában írták alá a Magyarország területének kétharmadát elcsatoló trianoni békediktátumot.

Éberhardon ökomenikus istentiszteletet tartottak az Apponyi kápolnában, Apponyi Albert végső nyughelyén. Kovács László beszédében Apponyi Albert gróf azon szavait idézte, melyeket a békedelegáció vezetőjeként mondott el a békeszerződés megkötése előtt 1920-ban. A megemlékezésen Klobusiczky Miklós, Apponyi unokája is részt vett.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvény a mezőgazdasági iskolában folytatódott, ahol Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Godó Éva polgármester emlékezett vissza arra, mit jelentett az Apponyi család a településnek. Utánuk Szakály Sándor történész ismertette az első világháború utáni békéhez vezető utat. Elmondta, azért nevezzük békediktátumnak a Trianonban megkötött szerződést, mert szó szerint diktátum volt a magyar félre nézve, hiszen a magyar delegáció véleményét figyelembe sem vették. Anka László történész az Apponyi Albertről kialakult kultuszról, a diplomata pacifizmusáról és a revizionizmus kialakulásáról szólt előadásában.

A megemlékezést a féli Szent Miklós templomban a Komáromi Kamarazenekar koncertje zárta.

                                                                                                       Neszméri Tünde 

Nemzeti Összetartozás Napja