A Csallóközi Anjou Károly Bandérium bemutatót tartott a Szenci Molnár Albert Alapiskolában.

„A Csallóközi Anjou Károly Bandériummal Szenc városába látogattunk, ahol a Szenczi Molnár Albert Alapiskola összes diákja, azaz nagyjából kétszáz (!!!) lelkes kis tanuló előtt tartottunk majd' egyórás előadást a XIV. század első feléről, Anjou Károly koráról. Az előadást egy rövid szöveges felvezetéssel kezdtük, majd alapos viseletbemutató után rátértünk a tőr, a kard, a szakállas bárd, a buzogány, a falchion és az egyes pajzstípusok használatának bemutatására. Öröm volt látni, hogy bemutatónkat a tanárok és a diákok egyaránt élvezték, azt pedig, hogy micsoda hangorkán kísérte az egyes párbajokat, leírni sem tudom. Olyasmi is történt, amire egyáltalán nem számítottunk: masszívan visszatapsoltak minket, így a csapat hadnagya és kapitánya még tartott egy kis technikai gyorstalpalót arról, hogy milyen módokon lehet(ett) tőrrel védekezni hosszúkard ellen.

A bandérium előadása után könyvvásárra is sor került. Az Anjouk egyes kötetei nagyon szépen fogytak, végül pedig az iskolarádió számára is adhattam egy jó negyedórás interjút – mind a hagyományőrzésről, mind az írói munkásságomról.

Amikor végeztünk, és már az autóba rakodtunk vissza, a diákok az iskola ablakaiból kihajolva kiabálták felénk, hogy jöjjünk máskor is. Nagyon nagy szeretettel búcsúztak tőlünk, mi pedig széles vigyorral konstatáltuk, hogy szerencsére rengeteg ember téved, amikor azt hiszi, a mai fiatalságot már nem lehet valódi értékekkel megfogni. Jelentjük: nekünk ma sikerült!“

 

Több infó: 
https://www.facebook.com/csallokozibanderium/
https://www.facebook.com/szekirodalom/

Foto: Alapiskola