Valami nincs rendben a gyermekemmel, érzem, hogy másképpen fejlődik, máshogy gondolkodik, máshogyan viselkedik, más…

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola meghívására Csenger Ferenc tartott előadást mindazok számára, akiknek gyermeke tanulási és viselkedési nehézségekkel, figyelemzavarral küzd vagy akik a gyerekek eltérő fejlődése iránt érdeklődnek.  A rendezvény az iskola által szervezett „Szülők iskolája” rendezvénysorozat második előadása volt. A tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) módszerét Lakatos Katalin dolgozta ki. A TSMT egy célzott rehabilitációs gyakorlat, amely a mozgáskoordináció és az érzékelés javítására irányul.

Ez a módszer különösen hasznos lehet olyan csecsemők és kisgyermekek számára, akik agyi sérülést szenvedtek, vagy mozgásszervi megbetegedésekkel küzdenek.

Az előzetes vizsgálat után megtervezett egyéni tréning során a gyermekek specifikus gyakorlatokat végeznek, amelyek segítenek a beszédfejlődés elősegítésében, az egyensúly és koordináció javításában, az érzékelés és a mozgás közötti kapcsolat erősítésében, a finom motoros készségek fejlesztésében, figyelem- és viselkedészavarok kiküszöbölésében, valamint az esetleges diagnózisból fakadó hátrány leküzdésében.

A szenzomotoros tréning tervezésekor figyelembe veszik az egyén aktuális képességeit és szükségleteit, így a gyakorlatok személyre szabottan zajlanak. A cél az, hogy a résztvevők jobban tudjanak mozogni és interakcióba lépni környezetükkel, javítva ezzel életminőségüket és önállóságukat, különösen az autizmussal élők számára.

Ferenc mindenkit bátorít arra, hogyha bármilyen kérdése merülne fel, keressen fel egy szakembert. Minél hamarább, annál jobb – mivel csecsemőkorban minden hónap számít.

További információk a következő elérhetőségeken:
www.tsmt.sk | tel.: 0903 770 426 | e-mail: info@tsmt.sk

01