Fotó: Görföl Jenő, Neszméri Tünde

 Június 4-én 20 óra 24 perckor a szenci hősök szobra előtt mécsesgyújtással emlékeztünk a Trianoni Békediktátum aláírásának évfordulójára. A megemlékezésen Klenovics Gábor, a Magyar Szövetség szenci elnöke mondott beszédet.../nt048

Kiemelte: sajnos sokszor mi magyarok egymást támadjuk. Mégis van értelme a közösségért dolgozni. „De nem szabad feladnunk, ahogy 1920 után elődeink sem adták fel. Pedig Magyarországot felszabdalták, elveszítette területének kétharmadát, lakosainak száma kevesebb mint felére csökkent és mintegy 3 millió magyar hontalanná, egy új idegen ország lakosává vált. Nem adták fel akkor sem, nem szabad nekünk sem feladnunk! Küzdenünk kell tovább.

Szombaton az Európai Parlamenti választáson ismét bizonyíthatjuk összetartozásunkat, ismét csatlakozhatunk a kárpát-medencei magyar képviselethez.” Klenovics Gábor feltette a kérdést, lesz-e a Felvidéknek képviselete Brüsszelben? Ez bizony csak rajtunk, szavazókon múlik.

Ezek után meggyújtottuk a mécseseket, majd Pammer Tamás káplán mondott imát a békéért, kárpátaljai  testvéreinkért. A megemlékezés végén elénekeltük a régi magyar és a mai magyar himnuszt, így kérve a Boldogasszony és az Isten áldását nemzetünkre.

Nemzeti összetartozás napja Szencen: