Tanulmányi kirándulás Pozsonyba
Takács Erika tanító néni 2008. október 8-án tanulmányi kirándulást szervezett Pozsonyba., amelynek a célpontja Pozsony és a parlament volt. Először a parlamentet néztük meg. A vezető, aki körülvezetett minket az épületben, először Szlovákia szimbólumait ismertette meg velünk, tehát a címert, a zászlót, a két pecsétet ( az 1993-ig Szlovák Nemzeti Tanács néven használatos pecsétet, majd az azt követő Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa feliratú pecsétet) és a himnuszt. Továbbá megmutatta nekünk a Szlovák Köztársaság Alkotmányát. Megnéztük a különböző festményeket is, amelyeket olajfestékkel fára festettek, amelyeket amerikai szlovákok ajándékoztak Szlovákiának. Ezután megnéztük a tárgyalótermet az erkélyről, ahol a sajtó foglal helyet, majd megkértük a vezetőt, hogy lemehessünk a tárgyalóterembe is. Így lehetőségünk adódott beleülni a képviselők székjeibe, mint például a kormányfőjébe is.
Ezután következett a városnézés. A parlament előtt már várt minket az idegenvezető, aki eleget is tett a feladatának, magyarul. Körbenéztük Pozsonyt, láttuk a pozsonyi várat, és a Mátyás/Zsigmond kaput. Megnéztük a különlegesebbnél különlegesebb épíményeket, mint pl. a Szent Márton dómot, a Mihály-kaput, a hajdani Academia Istropolitana épületét, stb. Majd miután ezzel is végeztünk elmentünk egy közeli bevásárló központban szabadot kaptunk, majd elindultunk a vasútállomásra, ahol csaknem egy órát vártunk a vonatra, majd sikeresen hazaértünk Szencre.
Hát, ez tényleg tanulmányi kirándulás volt, de nemcsak az ismereteinket gyarapítottuk. hanem az izmainkat is edzettük, hiszen kb. 5-6 órán át gyalogoltunk Pozsonyban.
Halász Ádám, Szenczi Molnár Albert Alapiskola, VIII.A


Fotógaléria