Veronika Remišová miniszterasszony számolt be a lehetőségekről…

Európai Uniós forrásokból összesen 123 millió euró érkezik a regionális közlekedés javítására. A részletekről Veronika Remišová Befektetés, régiófejlesztési és informatizációs miniszter számolt be kedden. Mint elmondta, az IROP operációs programnak köszönhetően több más szlovák város mellet a magyarok által lakott járási székhelyek is új gépparkot kapnak. Ennek köszönhetően Szencen, Vágsellyén, Érsekújvárott és Losoncon is megújulhat a helyi közlekedés.

„A közösségi közlekedés kulcsfontosságú a régióban élők életminősége szempontjából. Több százezer ember ingázik naponta munkába, iskolába, orvoshoz, hivatalokba, vásárlás céljából. Ha azt szeretnénk, hogy minél kevésbé használják saját gépkocsijaikat, ami szennyezi a környezetet és problémákat okoz az utakon, akkor az embereknek megbízható, kényelmes alternatívát kell nyújtanunk. Ezért kulcsfontosságú számunkra a regionális közlekedés támogatása,“ jelentette ki Remišová.

A 123 millió eurós keretösszegből országszerte 20 konkrét projekt kapott anyagi támogatást. Ennek köszönhetően az érsekújvári Arriva 8,8 millió euróból vásárolhat összesen 38 új autóbuszt. Vágsellyén 5,9 millió euróból újulhat meg a helyi állomás előtti közösségi tér, mely új, 256 gépjármű befogadására alkalmas parkolóhelyet kap. Szencen szintén 84 férőhelyes parkolóház épül 992 ezer euróból és modernizálják a terület kültéri világítását is. Losoncon pedig a helyi SAD részesül 15,8 millió euróban, melyből 67 autóbuszt vásárolhat nemcsak a város, hanem a környező települések közlekedési viszonyainak is a javítása érdekében.

Forrás: https://korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2021/12/21/szenc-vagsellye-ersekujvar-losonc-is-uj-autobuszokat-helyi-tomegkozlekedest-es-parkolohelyeket-kap/

 U.I.: Lesz mit számonkérni! (szerk.)