Fotó: Neszméri Tünde 

Június 6-án Éberhardon tartotta meg a Csemadok Országos Tanácsa a Nemzeti Összetartozás Napját, ezen adták át a Csemadok díjakat is. A rendezvény ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az Apponyi-kápolnában, amelyet Zsidó János nyékvárkonyi esperes-plébános és György András somorjai lelkész celebrált.../nt046

Ünnepi beszédet Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott, majd elhelyezték a koszorúkat Apponyi Albert végső nyughelyénél. Ezen a napon adták át a Csemadok díjakat is.

Az elismeréseket Potápi Árpád János államtitkár, valamint Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, Mézes Rudolf és Balogh Gábor alelnökök adták át. Csemadok Életmű Díjat kapott Kantár Éva Szímőről, Petro Lajos Vilkéről, Suba Anna Vágtornócról és Szcsuka Edit Hosszúszóról.

A Csemadok Közművelődési Díjat a losonci Gaál Ildikó, a nemeshodosi Győri Béla, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka, az alsószeli Morovics Ibolya, a csicsói Nagy Géza és az ógyallai Radosicky Györgyi kapta.

Az emléknapon adták át a Gyurcsó István-díjat is, amit az Éberhardon élő Horňák István és a dunaszerdahelyi Molnár Zsuzsanna kapott. A Fábry Zoltánról elnevezett elismerést a szatmárnémeti Muzsnay Árpád újságíró kapta, amit Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztály főosztályvezetője, Potápi Árpád János és Bárdos Gyula adták át.

A díjak átadója után Kovács László történész tartott előadást Meghaladható-e Trianon címmel.

A Nemzeti Összetartozás Napja az Egymásért… elnevezésű zenés összeállítással ért véget, amelyben magyarságról és az Isten szeretetről szóló énekek is elhangzottak. A rétei Bodnár Beáta, Metzner Dóra és Szitka Lea a közönséget is megénekeltették. A Csemadok országos rendezvényének résztvevői megtekintették a Fórum Intézet által összeállított „Trianon 1918-1920. Az államfordulat eseményei a mai Dél-Szlovákia térségében címmel.

A Nemzeti Összetartozás Napi ünnepség végén a jelenlévők Isten áldását kérve elénekelték a Magyar Himnuszt.

Neszméri Tünde

Nemzeti Összetartozás Napja - 2021 - Éberhard