A parlament december 9-én, csütörtökön rábólintott az Igor Matovič által kezdeményezett oltási juttatásokra. Megválaszoljuk a kérdéseket, amik megfogalmazódhattak Önben…

- Ki jogosult az oltási prémiumra?

Mindenki jogosult, aki a 2021-es év végéig betölti a 60. életévét, ha már megkapta a harmadik oltást, vagy regisztrált az első, második vagy a harmadik oltásra, és be is oltatja magát. Vagyis nem kell feltétlenül nyugdíjasnak lenni, ahogy arra gyakran tévesen hivatkoznak.

- Mekkora összegre vagyok jogosult?

300 eurós prémiumot kap, akit december 31-ig beoltottak a harmadik dózissal, vagy december 31-ig regisztrált a harmadik oltásra és január 15-ig beoltatja magát.

200 eurót kap, aki 2021. június 30-a és 2021. december 31-e között kapta meg a második oltását, vagy év végéig regisztrált a második dózisra és január 15-ig beoltják. Ugyancsak 200 eurót kap, aki november 25.és december 31. között vette fel az első oltást, vagy regisztrált év végéig és január 15-ig beoltják. (Ha valaki november 24-ig kapta meg az első oltását, a prémiumra csak abban az esetben jogosult, ha felveszi a második oltást.) Ha valaki az egydózisú Johnsson&Johnsson vakcinát kapta december 31-ig, abban az esetben jogosult a 200 eurós prémiumra, ha március 1-ig a megerősítő oltást is megkapja.

- Kell regisztrálnom valahova, hogy megkapjam a pénzt?

Nem, az oltás felvétele automatikusan jogosít a prémiumra. A címére, amit az oltási regisztrációnál megadott kapni fog egy pénzes utalványt, amit a postán válthat ki.

- Már háromszor beoltottak, mikor kapom meg a prémiumot, amire jogosult vagyok?

A pénzügyi tárca azt ígéri, az első postai pénzes utalványokat még december folyamán kézbesítik.

- Még nem vagyok beoltva, ha szeretném megkapni a prémiumot, regisztrálnom kell a korona.gov.sk-n?

Az esetleges hibás adatfelvétel elkerülése miatt célszerű regisztrálni - javasolja a tárca.

- Már kaptam két oltást, de nem akarom felvenni a harmadikat. Így is jogosult vagyok a prémiumra?

Attól függ, mikor kapta meg a második oltást. Ha június 29-ig kapta meg a második oltást, 300 eurót igényelhet, de csak abban az esetben, ha december 31-ig felveszi a harmadik oltást, vagy legalább beregisztrál. Ellenkező esetben elesik a prémiumtól. Amennyiben június 30-a után kapta meg a második dózist, 200 euróra jogosult, hiszen csak a jövő évben esedékes a harmadik oltása.

- December végén leszek csak 60 éves. Várnom kell az oltással, hogy megkapjam a prémiumot?

Nem, amennyiben december végéig betölti a 60. életévét, korábban is beolthatják. Ebben az estben is ajánlatos minél hamarabb felvenni a védőoltást, a prémiumra így is jogosult.

- Várhatóan megnő az érdeklődés az oltások iránt. Mit tegyek, ha nem kapok időpontot?

A minisztérium azt ígéri, növelni fogják az oltópontok kapacitását.

- Az Astra Zeneca vakcinájával oltottak, és kifutok a határidőből a harmadik oltással. Mit tehetek?

Ha a brit oltóanyagot kapta, ugyanaz a szabály érvényes, mint ha a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával oltották volna. Ha június 29-ig kapta meg a védőoltást, december 31-ig meg kell kapnia a most használatos vakcinák valamelyikéből a harmadik dózist, vagy legalább regisztrálnia kell. Ha június 30-án vagy később oltották, 200 euróra jogosult. Mindaddig nem tud regisztrálni a várószobában a harmadik oltásra, amíg nem telik le a hat hónap a második dózis felvételét követően, de egyes oltópontokon a határidő letelte előtt is beoltják.

forrás: DenníkN, ma7