Foto: Neszméri Tünde  

120 éve, 1901. március 14-én született a felvidéki Nyitraújlakon (Veľké Zálužie) gróf Esterházy János. Végig népe és nemzete mellett kiállva 56 évesen adta vissza lelkét Teremtőjének a kommunista börtönökben ártatlanul elszenvedett embertelenségek után. Ma, Szencen 11:00 órakor Kollárik Dávid plébános és Bošňák András káplán úr engesztelő szentmisét mutattak be boldoggáavatásáért, amit a világhálón online lehetett követni. Emléktáblájánál a Csemadok nevében Bárdos Gyula és társai helyeztek el koszorút .../020(nt, szerk.)

Esterházy János velünk van. A mindennapokban. Hiszem!
Nem ítél és nem büntet, nem vádol és nem taszít. Felemel!

A hite, a kitartása, a szeretete az önfeláldozása. Ő az út, amelyen járhatunk együtt, kéz a kézben.
Nincs más út, még ha sokan úgy gondolják is, hogy van. Az üzenete egyértelmű. Nem alkuszunk, nem mondunk le, és nem hátrálunk. Egyenes gerinccel szolgálunk, és vállaljuk azt, akik vagyunk és akik voltunk, hogy akik majd leszünk, azok olyanok legyenek, mint ő volt.

Az elmúlt száz év sok mindenre megtanított minket, hogy minden helyzetben azokra kell figyelnünk, akik tőlünk várják a segítséget És nem bújhatunk el sem előlük, sem önmagunk elől. A sorsunk egybenőtt a közösségünk sorsával. Senkire sem számíthatunk, csak Istenre és önmagunkra. Ez Esterházy János üzenete. Ne féljünk vállalni, hogy ezek vagyunk!

Születésének 120. évfordulóján adózzunk egy néma főhajtással egy Ember előtt, aki itt járt közöttünk, aki itt élt velünk és értünk, s aki itt halt, egy korban, mely embertelenségével sem tudta megtörni a lelkét. Mert Ő velünk van. És mindig velünk is marad.

Hrubík Béla FB-oldala

120 éve született Esterházy János: