Pénteken megnyílnak a boltok az oltottaknak, de az iskolák hétfőtől bezárnak, a vészhelyzet és a kijárási korlátozások továbbra is érvényben maradnak... 

Eduard Heger kormányfő keddi sajtótájékoztatóján elmondta, megegyezés született a koalíciós pártok között a lezárás folytatásáról. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kiemelte:

- a kijárási korlátozás és a veszélyhelyzet továbbra is érvényben marad
- az alapiskolák felső tagozata és a középiskolák hétfőtől távoktatásra tér át
- péntektől a boltok megnyílnak a beoltottaknak és azoknak, akik leküzdötték a betegséget
- szálláshelyek december 25-től nyílnak meg olyan módon, ahogy azt a tárcavezető tegnap bejelentette.

Az egészségügyi miniszter jogosultságot kap, ha a járványhelyzet hirtelen romlana, azonnal szigorításokat vezessen be. A péntektől életbe lépő enyhítések nem vonatkoznak az éttermekre és a kulturális-, illetve tömegrendezvényekre. Arról, pontosan mely boltok nyithatnak ki december 10-től, a szerdai kormányülésen (dec. 8.) születik végleges döntés.

A sajtótájékoztatón nem jelent meg Boris Kollár. Igor Matovič pénzügyminiszter szerint bár a Sme rodinának nem sikerült elfogadtatnia, hogy ne különbözötessék meg az oltottakat és az oltatlanokat, a megállapodást támogatják.

Veronika Remišová hangsúlyozta, örülnek, hogy a Za ľudí álláspontjának megfelelően enyhítik az oltottakra vonatkozó korlátozásokat.

Csatlakozott hozzá Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője is, aki ugyancsak üdvözölte, hogy az oltottakra vonatkozó szabályok enyhülnek. Elmondta, pártja részéről kompromisszum volt, hogy az iskolák hétfőtől áttérnek a távoktatásra.

Heger és Lengvarský is arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy tartsák be a korlátozásokat és oltassák be magulat, mert egyedül ez lehet kivezető út a jelenlegi helyzetből.

Matovič közölte, az utalványok helyett pénzjutalmat kapnak a hatvan évnél idősebb szlovák állampolgárok. Ha valaki már megkapta az oltás mindhárom adagját, automatikusan megkapja a 300 eurót. Azok, akik harmadik oltásukra várnak, szintén megkapják a pénzt, amint beoltatták magukat a megerősítő vakcinával. Azok, akik eddig egy adagot kaptak, de karácsonyig megkapják a másodikat, 200 euró jutalomban részesülnek. Aki eddig egyetlen oltást sem kapott, de karácsonyig megkapja az elsőt, szintén 200 eurós jutalomra számíthat.

forrás: ma7