Összegezve mutatjuk, mennyivel lesznek lazábbak a járványügyi intézkedések… 

- Pénteken megnyílnak az üzletek és bizonyos szolgáltató egységek a COVID-19 betegség ellen beoltott személyek, valamint azok előtt, akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen. Az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek mindenki előtt nyitva lesznek.

- "Alap rezsimben" lesznek nyitva például az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a drogériák, a trafikok, a takarmányboltok, a benzinkutak, illetve a gépjárművekhez pótalkatrészeket árusító boltok.

- Ugyanez vonatkozik a távúton vásárolt termékek kiadóhelyeire, a postákra, bankokra, a hálózatüzemeltetők értékesítési pontjaira, továbbá a kulcsmásolókra, suszterműhelyekre, ruhajavítókra, a különféle szervizekre, temetkezési vállalatokra, a háztartási cikkeket kínáló boltokra, a kertészetekre és a fedetlen vagy részben fedett piacokra is. Utóbbiak esetében az üzemeltetőnek biztosítania kell a vásárlók egyirányú mozgását, a szabályozott be- és kijárást, valamint a standok közötti legalább kétméteres távolságot.

- A taxiszolgáltatók és a betegek számára orvosi javallat alapján szolgáltatásokat nyújtó gyógyfürdők és gyógyüdülőhelyek szintén korlátozás nélkül működhetnek.

- "Alap rezsimben" fogadhatnak ügyfeleket az ügyvédek, jegyzők, végrehajtók is.

- Kizárólag "OP rezsimben" (oltottak és gyógyultak) tarthatnak nyitva az edzőtermek, autóiskolák, fodrászatok, a manikűr vagy pedikűr szolgáltatást nyújtó létesítmények.

- Az áruházakba mindenki beléphet, a vásárlók "immunállapotát" az egyes üzletek bejáratában kell ellenőrizni. Így például a gyógyszertárakba bárki bemehet, de a ruházati boltokba csak az oltott és a gyógyult vásárlók.

- Péntektől tilos tömegrendezvényeket tartani.

- Kivételt képeznek a munkavégzéssel összefüggő rendezvények. Ezeken legfeljebb tíz személy vehet részt, kizárólag oltottak és gyógyultak. A szervezőnek be kell jelentenie, hogy tömegrendezvényt szervez.

- A templomokban egyszerre legfeljebb 30 személy tartózkodhat. A másik lehetőség, hogy 25 négyzetméterre jut egy személy.

- Az esküvői szertartásokon és a keresztelőkön legfeljebb hat személy vehet részt (a szervezők nem számítanak bele ebbe a létszámba).

- A temetésekre nem vonatkozik létszámkorlát.

- Minden szertartáson fokozottan ügyelni kell a higiéniai előírások betartására, tilos például egyazon edényből innia több embernek, fertőtleníteni kell a használati tárgyakat.

- A professzionális sportversenyeket csak nézők nélkül lehet megtartani, a sportolók és a szervezők számára kötelező a tesztelés.

- A szállodák és a rövid távú szállást nyújtó létesítmények péntektől csak "OTP rezsimben" (oltottak, gyógyultak, teszteltek) fogadhatnak vendégeket, de kizárólag olyan személyeket, akik ott-tartózkodása munkavégzéssel vagy egy egészségügyi intézmény felkeresésével függ össze.

- December 25-től a szállodák más jellegű szolgáltatásokat is nyújthatnak, de csak olyan személyek számára, akiket beoltottak a COVID-19 betegség ellen, vagy az elmúlt 180 napban átestek a betegségen.

- December 25. után a szálláshelyeken az oltott és a gyógyult vendégektől is negatív koronavírus-tesztet fognak kérni, tesztelésre a helyszínen is lesz lehetőség.

- A szálláshelyek férőhelyeinek csak 75 százalékát lehet majd elfoglalni, az üzemeltetőnek pedig gondoskodnia kell a gyakoribb takarításról, fertőtlenítésről.

- A korlátozások nem vonatkoznak a hosszú távú szállást nyújtó létesítményekre és a karanténszállásokra.

- A hotelek éttermeiben az elszállásolt vendégek fogyaszthatnak, de tilos lesz ünnepségeket vagy más jellegű rendezvényeket tartani.

- A szálláshelyek wellness részlegében egyszerre legfeljebb 30 személy tartózkodhat majd, vagy a másik lehetőség, hogy 25 négyzetméterre juthat egy személy.

- A lanovkákat és a felvonókat szintén csak oltottak és gyógyultak vehetik igénybe. A kabinos felvonók férőhelyeinek 25 százalékát foglalhatják el. Más jellegű felvonók esetében nem korlátozzák a létszámot. Sorban állás közben, illetve a nyitott felvonókon is kötelező lesz a maszkviselés, ügyelni kell a távolságtartásra is.

(TASR), paraméter.sk