Foto: Agárdy Gábor 

Ideális időjárás mellett, csaknem egy éves (covidos) késéssel került sor a szenci Csemadok által szervezett kirándulásra Dévénybe és Pozsony belvárosába…/ag091

Az első látogatásunk Dévény vára volt, ahol Korpás Árpád idegenvezető segített a múlt felidézésében.
Utána Pozsony belvárosába mentünk, ahol végignéztük a történelmi utcákat, épületeket és t.k. a magyar vonatkozású helyeket. Rengeteg dologról hallottunk, idegenvezetőnkből áradtak a lexikoni ismeretek, valamint a saját kutatásainak eredményei is.

Ezekből sokat nem tudtunk, főleg az 1848-tól eltelt időszakról. Külön érdemes megemlíteni a Prímás-palotában hallottakat az épületegyüttes történetéről és a kiállított falikárpitokról.

Betekintettünk a Szt. Márton-dómba is, innét a várba mentünk és megnéztük t.k. a nemrég kialakított új várkertet és környezetét.

Befejezésül megálltunk a Medikus-kertben a Petőfi-szobornál, ahol idegenvezetőnk az aznapi információinkat kiegészítette Petőfi Sándor pozsonyi tartózkodásainak történeteivel. Záróakkordként elénekeltük nemzeti imánkat.

Kissé fáradtan (de törve nem), sok-sok új információval, valamint egy kellemesen és értelmesen eltöltött nap tapasztalataival tértünk estefelé haza.

Csemadok: Dévényi és pozsonyi kirándulás: