Nem könnyű a helyzet, lavírozni szinte lehetetlen, de azért mégis…

- – – – – – – – – – – – – – -

Somogyi Szilárd: Bárdos és a Csemadok-törvény

 Ahogy arról péntek délután (nov. 12.) beszámoltunk, a pozsonyi parlament első olvasatban elfogadta és további vitára alkalmasnak találta a Gyimesi György (OĽaNO) képviselő által beterjesztett, Csemadok-törvényt.

Az erről szóló híradásunkban a szavazás után beszámoltunk az elfogadást, illetve a javaslat további sorsát érintő részletekről. Szervezeti, illetve személyes érintettsége okán megkerestük Bárdos Gyulát, a Csemadok elnökét, hogy megérdeklődjük, hogyan fogadta a Csemadok számára fix állami támogatást (300 ezer euró évente) jelentő törvény pénteki első akadályvételét.

Bárdos Gyula a ma7.sk portálnak elmondta, a szavazást vegyes érzelmekkel fogadta, elsősorban amiatt, hogy az ehhez fűzött információk azt vetítik előre, hogy a törvény második olvasata nem a következő ülésen kerül napirendre, hanem mintegy bevárva a KultMinor, illetve a Matica Slovenská működését szabályozó további két javaslatot, csak várhatóan tavasszal kerülhet elfogadásra.

A Csemadok elnöke ennek alapján már kizárhatónak tartja azt a korábbi ígéretet, hogy a törvény január elsejétől már életbe léphet. Tapasztalt, egykori parlamenti politikusként Bárdos azt is megerősítette, hogy ha egy szavazás a távolabbi jövőre halasztódik, az mindig felveti a változtatások lehetőségét, illetve az elfogadáshoz kötődő újabb feltételek megjelenését.

Ezért jobbnak tartotta volna, hogy ha a tervezet nem képviselői javaslatként kerül a törvényhozás elé, hanem azt maga a kormány terjesztette volna be. Bárdos Gyula kitért arra is, hogy Gyimesi képviselő a ma7.sk-nak adott nyilatkozatában személyét is érintette, ezeket azonban a Csemadok elnöke nem kívánta kommentálni.

Hangsúlyozta viszont, hogy értékeli Gyimesi képviselő kezdeményezését és tárgyalásait, de az meglepte, hogy a törvény további vitáját elnapolják, hiszen a bemutatásakor elhangzottak szerint már januártól hatályosnak kellett volna lennie, s félő, hogy az első olvasathoz hasonlóan a továbbiakban is gellert kaphat – zárta mondandóját Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke.

Somogyi Szilárd

kezdőkép és forrás: https://ma7.sk/aktualis/vegyes-erzelmekkel-fogadta-bardos-a-csemadok-torvenyt-kisero-helyzetet-a-szemelyet-ert