Október 2-án Somorja-Csölsztőn tartja alakuló kongresszusát a Szövetség – Aliancia, amely egyesíteni kívánja a magyar politikai erőket Szlovákiában. Mint azt Duray Rezső SMS-üzenetben közölte, eddig semmi különleges nem történt, az egyezség értelmében megválasztották Forrót, Solymost és Mózest is. Szencet és a járást Bárdos Gyula és Duray Rezső képviselik.../ag093

A Kongresszus Duray Rezsőt választotta a választóbizottság elnökének, ez garancia a pártatlan és tiszta  működésre.

Az alakuló kongresszus döntéseiről sajtótájékoztatón informált Forró Krisztián, a párt elnöke, Sólymos László, az Országos Tanács elnöke, illetve Mózes Szabolcs alelnök.

Új korszak előtt állunk, szögezte le Forró Krisztián beszéde elején. A Szövetség elnöke három fontos paramétert emelt ki a párt jövője kapcsán. Az első a türelem. Egyrészt a felvidéki magyar közösség tagjai részéről, másrészt a párt politikusai részéről. A második a munka.

Rengeteg munka áll a párt előtt, el kell törölni a Beneš-dekrétumok bélyegét, a kollektív bűnösség billogát, de régiónk gazdasági fejlesztése sem maradhat el, mondta Forró.

A harmadik legfontosabb dolog a bizalom. Bizalom a Szövetséget alkotó elődpártok képviselői között és bizalom a Szövetség és a szlovák politikum között. Ha ez a három paraméter rendelkezésre áll majd, sikeres és stabil jövő vár a pártra.

Sólymos László is türelmet emlegetett és megköszönte a sajtó képviselőinek, hogy türelemmel viselték az egyesülési tárgyalások viszontagságait. Teljesítettük, amire vállalkoztunk - szögezte le.

Mózes Szabolcs alelnök szerint mára bizonyossá vált, nem lehet pusztán azért szavazatokat elvárni a felvidéki magyar közösségtől, mert egy "magyar" pártról van szó. Érdemi munkával lehet csak jövője a Szövetségnek. 

Levélben gratulált Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az új felvidéki magyar párt, a Szövetség megalakulásához Forró Krisztiánnak, a Szövetség szombaton megválasztott elnökének.

Az államtitkár kiemelte: A magyarság számára ez egy sorsdöntő pillanat, hiszen a bő egy évtizede tartó megosztottság után újra egységessé válhat a felvidéki magyar közösség.”

Az államtitkár jókívánságait fejezte ki Forró Krisztiánnak, a Szövetség megválasztott elnökének, hangsúlyozva: „Ez a tisztség az eddiginél még nagyobb felelősséggel jár, hiszen a most épülő felvidéki együttműködési modell megóvása, megerősítése mindennél fontosabb.”

Az államtitkár úgy fogalmazott: Legyen a Szövetség az az erő, amely képes megjeleníteni a felvidéki magyarság politikai sokszínűségét, miközben megőrzi a cselekvés egységét.” Potápi Árpád János levelében hangsúlyozta: „Magyarország elkötelezett abban, hogy minden lehetséges támogatást megadjon a külhoni magyarság megmaradásához és szülőföldön való boldogulásához”.

Az MKP, a Híd és az Összefogás a közös párt 18 tagú országos elnökségében, a politikai szubjektum legfontosabb testületében 9:5:4 arányban képviselteti magát.

Az elnökség MKP-s tagjai: Bárdos Gyula, Beke Beáta, Berényi József, Cziprusz Zoltán, Farkas Iván, Forró Krisztián, Furik Csaba, Őry Péter, Viola Miklós.

A Szövetség elnökségének hidas tagjai: Agócs Attila, Pataky Károly, Rigó Konrád, Michal Goriščák, Sólymos László.

Az Összefogást az elnökségben Bauer Ildikó, Nagy József, Orosz Örs, Mózes Szabolcs képviseli. 

 

 

A Szövetség - Aliancia alakuló kongresszusa: