Hétfőtől (április 19.) érvényesek az új kivételek a kijárási tilalom alól. Lehetővé válik a járások közötti utazás természetjárás és egyéni rekreáció céljából. Azokban a járásokban, ahol negyedfokú riasztás van érvényben, feltétel lesz a hét napnál nem régebbi negatív teszt.../ag030

Újra nyitnak az üzletek, múzeumok, galériák, könyvtárak, állatkertek és botanikus kertek, az uszodák és a sportpályák, valamint az autóiskolák és a templomok is. A legtöbb esetben feltétel lesz a negatív teszt, és érvényben marad az időkorlát is (5:00 – 20:00). Az óvintézkedések enyhítését pénteken (ápr. 16.) hagyta jóvá a kormány.

A módosítás értelmében megszűnik a kötelező otthoni munkavégzés is. Hétfőtől a munkáltató határozhat a munkavégzés formájáról. A munkahelyünkre továbbra is csak olyan igazolással utazhatunk, amelyen fel van tüntetve a munkaidő és a munkavégzés helye. Az iskolai alkalmazottaknak hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell majd felmutatniuk. Más foglalkozások esetében a járások COVID automata szerinti besorolása határozza majd meg a tesztek érvényességi idejét. Negyed- és harmadfokú riasztás esetén 7, másodfokú riasztás esetén 14, elsőfokú riasztás esetén pedig 21 napnál nem régebbi tesztre lesz szükség.

5:00 és 20:00 között teszt nélkül is vásárolhatunk létfontosságú árukat, például élelmiszert, tisztálkodási szereket, gyógyszereket és üzemanyagot. Ugyanilyen feltételekkel lehet majd látogatni az istentiszteleteket is.

A kiskereskedelmi boltokba és szolgáltatóegységekbe, uszodákba, múzeumokba, galériákba, könyvtárakba, állatkertekbe és botanikus kertekbe, autóiskolákba csak 7 napnál nem régebbi negatív teszttel lehet majd belépni 5:00 és 20:00 között.

Időben korlátozva lesz a természetjárás és az individuális sport is, de újdonság, hogy ilyen céllal hétfőtől már el lehet hagyni az adott járás területét. Individuális rekreáció, vagy egy háztartásban élő személyek közös rekreációja esetén feltétel lesz a negatív teszt.

A negatív tesztet ki lehet váltani az oltási igazolással. Az mRNA védőoltás esetében a második adag beadása után el kell telnie legalább 14 napnak, a vektor alapú vakcina esetében pedig az első adag beadása után legalább négy hétnek. Azoktól sem fognak tesztet kérni, akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen, és már megkapták az első adag oltóanyagot. Mentesülnek továbbá a tesztelési kötelezettség alól azok is, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 90 napban estek át a betegségen, illetve akik az egészségi állapotuk miatt nem abszolválhatják a tesztelést.

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő méltatta a közös erőfeszítést, amely lehetővé tette a korlátozások enyhítését. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a pandémiaveszély még nem szűnt meg, ezért arra kérte az állampolgárokat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben az előírásokat. „Az óvintézkedések következetes betartása és az egyidejű, tömeges oltás a szabadsághoz vezető egyetlen út. Ma egy újabb lépést tettünk előre” – zárta Heger.

Az új kivételeket a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) friss rendelete tartalmazza majd. A kormány megbízta Ján Mikas tiszti főorvost, hogy haladék nélkül adja ki a rendeletet. A kijárási tilalom visszavonásig marad érvényben, legkésőbb a veszélyhelyzet végéig (2021. április 28.).

forrás: Ma7, TASR