A csütörtök éjféli határidőre bőven túlteljesítette a minimumszámot (1 millió) a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés. A szervezők a COVID-19 miatt a hosszabbításban bíznak...

Hihetetlen tempóban gyűltek még az utolsó órákban is az aláírások, az éjféli határidő előtt másfél órával, fél 11 körül az online szignók száma is átlépte a bűvös egymilliós határt. Éjfélkor, a gyűjtés lezárultakor pedig pontosan 1 008 966 aláírást mutatott a számláló.

A papíralapon beérkezett mintegy negyedmillió támogatással együtt ez azt jelenti, hogy az esetleg rosszul kitöltött ívek ellenére is biztosan meglehet az egymillió érvényes támogatói aláírás. A véghajrára jellemző, hogy az utolsó 24 órában csaknem 200 ezer szignó érkezett be, ami minden korábbi rekordot megdöntött.

Dabis Attila, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja lapunknak adott kétmondatos kommentárjában két dolgot tartott fontosnak kiemelni: hogy „megcselekedtük, amit megkövetelt a haza”, valamint, hogy „folytatjuk”.

Ezzel arra utalt, hogy joggal reménykedhet a szervezet, hogy 12 másik európai polgári kezdeményezés szervezőivel egyetemben ők is póthatáridőért folyamodtak, részint a koronavírus miatt lehetetlenné vált papíralap gyűjtés kompenzálására (a járvány ráadásul az olaszországi német és a spanyolországi katalán kisebbséget, a kezdeményezésre fogékony közösségeket sújtotta leginkább), részint a folyamatos szerverleállások és a szoftverhiba miatt, ami tízezrekben mérhető veszteséget okozott a szignók tekintetében a kezdeményezésnek.

 sznt-alairasgyujtes

Mindez azért fontos, mert a szabályok szerinti egyik fontos feltétel – hogy a legkevesebb egymillió támogató aláírás mellett hét uniós tagállamból bizonyos számú minimum mennyiség érkezzen – sajnos nem teljesült, a kezdeményezés térképén csak Magyarország, Románia és Szlovákia zöld, a többi államban meg sem közelítette a gyűjtés a küszöböt.

A szervezők okkal bíznak abban, hogy a jövőben kapnak még időt a gyűjtés folytatására (ezt már április 7-én kérvényezték, csütörtökön pedig Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter is kiállt, mondván, „ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, akkor meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének csütörtökön lejáró határidejét”), így már a póthatáridőre készülve péntektől a külföldi kampányra összpontosítanak.

Mint Pesty László kampányfőnök az azonnali.hu hírportálnak elmondta, az európai kampányuk arca Hosszú Katinka lesz.

A tagállami minimumszámok egyébként nem túl magasak, a remélt Horvátország, Szlovénia és Ausztria „bezöldítéséhez” összesen alig 25 ezer szignó kellene, de a szintén esélyes Svédországban is csak 15 ezer aláírás kell összesen, amiből mintegy 3500 már megvan.

A feladat nehezén tehát már túlvannak a kezdeményezők, most Brüsszel döntésére várnak.

(Hogy miről is szól pontosan a nemzeti régiókkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezés, erről itt már írtunk – szerk.)

Veczán Zoltán
forrás: https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200507-online-is-megvan-az-egymillio-szigno-a-nemzeti-regiokert