Az MKP székházában, Pozsonyban ülésezett az MKP Országos Tanácsa, ahol a parlamenti választások utáni helyzettel foglalkoztak…/ag065

A hozzászólások az egységes magyar képviselet megteremtését szorgalmazták, az MKP legyen az általános magyar egység megteremtésének a kezdeményezője, a nézetbeli, értékbeli és irányultsági különbségek ellenére egységet kell teremteni, közös irányba kell mozogni, egységesen kommunikálni a választók felé. Keresni kell az együttműködést a kormányfővel és a demokratikus szlovák pártokkal, pl.az OĽaNO-val.

Az ebédszünet után került sor a jövőkép meghatározásának a vitájára, a tisztújítás és a kongresszus időpontjának a meghatározására és az általános vitára.

 Az OT megköszönte Kása Zoltán több évtizedes tevékenységét az országos számviteli bizottság élén.
A stratégiai jövőképet többféleképpen látják a küldöttek, de abban megegyeztek, hogy az MKP- nak kell lennie az etnikai politizálást integráló pártnak.Volt aki egy pártszövetségben látta a felvidéki magyar politizálás további folytatását, de volt aki egy Szlovákiai Magyar Nemzeti Tanács létrehozását preferálta az RMDSZ mintájára. Harmadik megoldásként elhangzott egy pártkonzorcium létrehozásának lehetősége is,melynek keretén belül egy közös jelölt indulna a köztársasági elnöki és az EP választáson, míg az önkormányzati és a megyei választáson minden párt állíthatna saját jelöltet is.
Alapvető követelmény volt,hogy konkrét célokat kell meghatározni és támogatni a szlovák- magyar együttműködést a pártok között. Az otthon maradt szavazókat el kell vinni választani és meg kell állítani, hogy a magyar választók szlovák pártokra szavazzanak. Az egységes magyar pártot még az idén létre kell hozni, hogy a 2022-es és a 2024-es választásokon hatékonyak és sikeresek legyünk. Cziprus Zoltán, az ügyvivő elnökség tagja (Rimaszombat) bejelentette,hogy elindul az MKP elnöki tisztségéért.

Vita alakult ki, hogy először Alapszabály-módosítás legyen-e vagy tisztújítás? Többen a gyors tisztújítás mellett foglaltak állást. A tisztújító kongresszus 2020.07.18-án lesz. A tanácskozás végén a jelenlévők elénekelték nemzeti imánkat. /ng

foto: FI/NG/ma7/Internet 

Ülésezett az MKP Országos Tanácsa.