A Kormány április 8-a és 13-a között szigorú intézkedéseket vezet be…/ag027

Szigorított korlátozó intézkedéseket vezetnek be a közelgő húsvéti ünnepek idejére, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését. Az intézkedéseket fokozott rendőri ellenőrzés mellett foganatosítják. 

Eszerint a kormány kiszélesítette a szükségállapotot és KIJÁRÁSI TILALOM bevezetésével korlátozza a lakosság mozgását az április 8. 00:00 órától április 13. 23:59 óráig terjedő időintervallumra. A jelzett időn belül korlátozzák a családon kívüli gyülekezési jogot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a családtagokon kívül nem lehet találkozni például a baráti körrel vagy a másik háztartásban élő nagyszülőkkel, DE vannak kivételek.

A mozgás korlátozása NEM vonatkozik a(z):

- hozzátartozók (pl. nagyszülők) segítése, más személyek számára való bevásárlás elvégzése – ezek járáshatáron kívül is elvégezhetők.

- megszokott útvonalon történő munka miatti utazásokra (nem lehet például ráfogni egy Pozsonyból Kassára történő kiruccanást, ha nem indokolt)

- megszokott útvonalon és helyre történő üzleti utakra, vagy vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos utakra,

- élelmiszer, drogéria vásárlásokra, élethez nélkülözhetetlen áruk beszerzése (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül)

- gyógyszertárak meglátogatása (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül) , házi- és haszonállatok takarmányának bebiztosítására (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül),

- üzemanyag-tankolásra (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül), más személy megsegítése érdekében tett utazásra (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül)

- orvos és kórház, hozzátartozó meglátogatását is beleértve (egyetlen egy másik személyt vihetünk magunkkal)

- közeli hozzátartozó temetése miatti utazásra,

- közeli hozzátartozó vagy más rászoruló személy gondozása miatti utazásra (csak járáson belül, a főváros és Kassa esetében a város kataszterén belül)

- ki lehet menni a természetbe is, de csak járáson belül és csoportosan csak az egy háztartásban élők mehetnek

Az intézkedések betartását a rendőrség fokozott jelenléttel fogja ellenőrizni, ebben a katonaság is segíteni fogja őket. Az intézkedéseket megszegőket akár 1500 eurós pénzbírságra is büntethetik, a legjobb esetben az illetőt hazaküldik. A rendőrök űrlapot fognak kitöltetni az ellenőrzött személyekkel, és visszamenőleg kontrollálni fogják, hogy az illetőnek tényleg joga volt-e elhagyni otthonát. Az érintett időszakban a járáshatáron átingázó dolgozók vigyék magukkal a munkaszerződésüket, hogy fel tudják mutatni a rendőrsöknek igazoltatáskor. Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a rendőrség közlése szerint az autóban is viselni kell a maszkot.

Forrás: TASR és https://korkep.sk/cikkek/belfold/2020/04/06/ilyen-lesz-a-husvet-kijarasi-tilalom-korlatozott-gyulekezesi-jog/