Május elsejétől kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a határátlépésre. Az országos válságstáb döntése az ingázók, az egészségügyi dolgozók, de a felvételiző diákok helyzetét is megkönnyíti... 

Késő délután Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár hozta nyilvánosságra azokat az intézkedéseket, amelyeket a válságstáb elfogadott. Május elsejétől a határátkelőtől közúton számított 30 kilométeren belül ingázóknak nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk a határ átlépésekor. Csehországban a Dél-morvaországi, a Zlíni, a Morva-sziléziai és az Olomouci kerületbe, valamint Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományokba ingázó egészségügyi dolgozók és ápolók szintén átléphetik a határt. Nekik azonban negatív teszteredményt kell felmutatniuk. Ugyancsak átléphetik a határt azok az alap-, közép-, vagy főiskolai, egyetemi diákok, akik felvételi vagy záróvizsga miatt utaznak a szomszédos országba. Általánosan érvényes, hogy amennyiben a határátlépéshez negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni, az nem lehet 96 óránál régebbi.

Klus arról is tájékoztatott, hogy szerdán dönthetnek arról, hogy kapjanak-e határátlépési kivételt azok a szülők, akik valamilyen okból diákot kísérnek át a határon. De ebben az esetben is 24 órán belül vissza kellene térniük az országba. Ugyancsak ma születhet döntés arról, hogy kapnak-e határátlépési kivételt azok a személyek, elsősorban gyerekek, akik közös háztartásban élnek egy ingázóval.

Az államtitkár szerint a központi válságstáb képviselőitől ígéretet kapott, hogy ha nem romlik a járványügyi helyzet, akkor egy héten belül további enyhítésekről döntenek a külföldön dolgozó személyekkel kapcsolatban.

Czímer Gábor
forrás: https://ujszo.com/kozelet/dontott-a-valsagstab-pentektol-konnyitik-az-ingazok-eletet?fbclid=IwAR2LXdd2-HsdDIb-UaslUT4ZF7xzLO-2-YlzxXYtqg2M1PTmmrBsgnkW8U8