Frissítve!
A Közegészségügyi Hivatal és a kormány tett néhány könnyítést a járványügyi megszorításokon…

Noha a szájmaszk viselete nyilvános helyen továbbra is kötelező lesz, kedd éjféltől néhány helyzetben mentesülhetünk a viselése alól.

Nem kötelező a szájmaszk viselete:

- A két éven aluli gyermekeknek

- Az egy háztartásban élő, természetben tartózkodó embereknek – amennyiben 20 méteres körzetben nincsenek mások

- Az autizmussal élő személyeknek

- Az egy háztartásban élő személyeknek egy autón belül

- A tömegközlekedési járművek sofőrjeinek, amennyiben elzárt kabinban vezetnek

 Igor Matovič miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a gazdaság fokozatos újraindítását tervezi a szlovák kormány. Mindezt négy fázisban valósítanák meg, az első fázis szerdán (április 22-től) indul. Ennek keretében megnyitják a 300 négyzetméterig terjedő területen működő boltokat és újraindítanak bizonyos szolgáltatásokat.

Kinyithatnak az éttermek, bárok és kocsmák, de csak kiszolgáló ablakokon keresztül szolgálhatják ki a vendégeket. A szabadtéri sortpályák is kinyitnak, ahol nem "kontaktsportot" űznek, de öltözők és szociális helyiségek nélkül. Kinyitnak a piacterek, sőt a "hosszan tartó szállást" nyújtó hotelek és szálláshelyek is. Az autószalonok és használtautó-kereskedések működése is szabad utat kap.

Lerövidül a nyugdíjasok bevásárlására kijelölt idő. Kilenctől tizenegy óráig tiltják ki a boltokból a 65 évnél fiatalabbakat. A kormányfő hozzátette, a nyugdíjasoknak "nyomatékosan tanácsolják", máskor ne is menjenek üzletbe! 

Részletesebb infók ITT.