Foto: Agárdy Gábor

Múzeumunk igazgatója - Strešňák Gábor - felhívta szerkesztőségünk figyelmét a leendő tűzoltómúzeum restaurálási munkálataira, amelyek Az Aranygriffhez címzett volt fogadó hátsó traktusában zajlanak… /ag063

A múzeum a volt Mária Terézia-korabeli (18. századi) fogadó hátsó részében lesz, szomszédos az évtizedek óta ott működő üvegező műhellyel. Belső tere csaknem kész, a külseje most van restaurálás alatt. Külön érdekesség a földben feltárt boltív – az épület bejárata mellett, ami feltehetőleg nem pince volt – ezt a restaurátorok mondták el, hanem statikai célokat szolgált az épület téglából rakott alapjainak a megerősítése érdekében. Az épület eredeti rendeltetése nem folytonos, volt ott raktár, lóistálló, de talán szálláshely is. perspektivikusan el kellene gondolkodni a város történelmének mentése folyamán arról is, hogy az üvegező műhely valahova más épületbe költözne a feltételek megváltoztatása nélkül (ez egy kicsit komplikált, mert a műhely újította fel saját költségén a tetőt) és a város ezt a részt is hozzácsatolhatná a történelmi épületegyütteshet – akár más céllal is.

A falanyag égetett téglái nagyon rossz állapotban vannak, szinte morzsolódnak, ezért nagy részüket ki kell egészen vagy részben cserélni. Most ezt a folyamatot lehet megfigyelni, valamint az alapok szigetelési munkálatainak az előkészítését. Érdemes megnézni – természetesen a munkaterület kerítésén kívülről. 

Ha a restaurátorok tartják az ütemtervet, november végére végeznek a felújítással. Ismét sikerül valamit a régi Szencből (Zemch –  Szempcz-ből) megmenteni.

A tűzoltómúzeum restaurálási munkái: