A koronavírus-járvány miatt hétfőtől (október 12-től) visszavonásig távoktatás lép érvénybe a középiskolákban. Az óvodák és alapiskolák a megszokottak szerint, de szigorúbb óvintézkedések betartása mellett működnek tovább. Októbet 15-től további szigorítások lépnek életbe... 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter ismertette az intézkedéseket, amit azzal kezdett, hogy Szlovákia a csehországi útra lépett. A csehek csupán 2 héttel járnak előttünk. Ezért kellett újabb intézkedéseket hozni, melyek október 15-én lépnek életbe.

A válságstáb október 11-én hozott intézkedései:

- maszkviselés a szabadban (faluban és városban), csak a családtagoknak nem kell, ha együtt mennek

- minden tömegrendezvényt betiltanak (kivételt kapott öt professzionális liga, vagyis folytatódnak az első osztályú futball-, jégkorong-, kosárlabda-, röplabda- és a kézilabda bajnokság küzdelmei - nézők nélkül)

- gyülekezés megtiltása 6 ember felett

- ételt csak elvitelre lehet venni, vagy az utcán lehet elfogyasztani

- bezárnak a fitnesztermek, a wellneszek, a fürdők, az akvaparkok és a szaunák

- a középiskolákban bevezetik a távoktatást

- a boltokban 1 személyre 15 négyzetméternek kell jutnia

- újra lesznek kijelölt vásárlási órák – 9-11 között – a 65 éven felüliek számára

Ezeket az intézkedéseket hétfőn fogja a Kormány jóváhagyni és belőlük néhány október 15-én léphet életbe. 

Igor Matovič elmondta, addig lesznek érvényben ezek a szigorítások, amíg a hétnapos mozgó medián nem csökken 500 alá. Most próbáljuk behúzni a vészféket és ha nem fog működni, akkor Szlovákiára a lockdown vár, mondta a kormányfő. Hozzátette, a lakosságnak most van az utolsó esélye arra, hogy óvatos legyen és betartsa a járványügyi előírásokat.

forrás: ma7.sk 
kezdőkép: Somogyi Tibor