Szombattól Lengyelországba, Montenegróba, Monacóba és a Feröer-szigetekre is utazhatunk. Vasárnap is kinyithatnak a boltok. Csütörtökön 14 páciens koronavírus-tesztje még kérdéses Szlovákiában, még tesztelik őket. A védőmaszktól azonban nem szabadulunk meg...

Lengyelországba, Montenegróba, Monacóba és a Feröer-szigetekre is utazhatunk. Megszűnik a kötelező egészségügyi nap az üzletekben. A tömegközlekedési eszközökön és boltokban továbbra is kötelező a védőmaszk viselése. Július 1-től 1000 fő feletti tömegrendezvényeket is engedélyeznek.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő és Ján Mikas tiszti főorvos pénteki sajtótájékoztatóján újabb enyhítéseket jelentett be a szakmai konzíliummal való egyeztetést követően. Mindazonáltal a miniszterelnök szerint azzal is számolni kell, hogy a helyzet romolhat.

Szombattól Lengyelországba, Montenegróba, Monacóba és a Feröer-szigetekre is szabadon utazhatnak a szlovák állampolgárok. A biztonságos országok listája azonban folyamatosan változik majd a fertőzöttségi arányok alapján. Az uniós tagállamok polgárai tranzitjelleggel a belügy beleegyezése nélkül is átutazhatnak az ország területén, ezt azonban ilyen esetben anélkül kell megtenniük, hogy megállnának az országban.

Július 1-től lehetővé teszik az ezer fő feletti tömegrendezvények megszervezését is, abban az esetben, ha az ültetésnél meg tudják oldani a megfelelő távolságtartást. Ez főkét a sportrendezvényeket érinti.

Szombattól megszűnik a vasárnapi kötelező egészségügyi nap az üzletekben. A taxikban az ügyfeleknek már nem kötelező, csak ajánlott lesz a hátsó ülésen utazniuk. Vasárnap tehát kinyithatnak a kiskereskedelmi üzletek. Az élelmiszerüzletekben, éttermekben, büfékben ugyanakkor továbbra is be kell tartani a higiéniai előírásokat és biztosítani kell az üzlethelyiségek rendszeres, naponta történő fertőtlenítését. A megfelelő fertőtlenítés végrehajtását továbbra is a regionális közegészségügyi hivatalok fogják ellenőrizni. A testápolással foglalkozó létesítmények alkalmazottainak már nem kötelező, csak ajánlott lesz arcvédő pajzsot vagy védőszemüveget viselniük. Megszűnik az ügyfélnyilvántartás kötelezettsége is.

Továbbra is kötelező a védőmaszk viselete a tömegközlekedési eszközökön és a beltéri nyilvános helyeken. A védőmaszkoktól azonban egyhamar nem szabadulunk meg, akár évekig is érvényben maradhat a maszkviselési kötelezettség. Az intézkedéseket fokozatosan lazítják.

Csütörtökön 14 páciens koronavírus-tesztje lett gyanús, tesztelik őket.  Mindeddig összesen 1576 esetet regisztráltak – írta a covid-19.nczisk. portálon az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI).

Összesen 200 373 tesztet végeztek el, ebből 806-ot csütörtökön. Mindeddig 1447 beteg gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből, csütörtökön 4 új gyógyultat regisztráltak.

Jelenleg 20 koronavírus-gyanús pácienst kezelnek kórházban, közülük egy esetben már megerősítették a fertőzést. Senkit sem kezelnek közülük az intenzív osztályon.

Csütörtökön egyetlen koronavírus-fertőzött sem vesztette életét. Mindeddig 28-an haltak bele a vírusjárványba országunkban.

TASR
forrás: bumm.sk