A hétfő délutáni sajtótájékoztatón Igor Matovič kormányfő újabb könnyítésekről adott hírt a COVID-19-el kapcsolatban…/ag050

Szerdától nyithatnak a nagy üzletközpontok is azzal, hogy  15 négyzetméterenként lehet a bevásárlóközpontban egy ember. A 2 méteres biztonsági távolság, szájmaszk viselete és a kézfertőtlenítés marad. Nyílnak a mozik és színházak 100 főig, már megtarthatók a különféle gyűlések a résztvevők számának korlátozása nélkül.

Kinyitnak a sportklubok és uszodák. Ugyancsak a szállodák, penziónok és vendéglők, érvényes marad a 2 méteres távolság betartása és 2 személy egy asztalnál (a családokon kívül). A nyitvatartás 22 óráig engedélyezett.

Szabad határátglépés engedélyezett a maximálisan 24 órás kinntartózkodásra Lenygyelországba, Csehországba, Magyarországra, Ausztriába, Horvátországba, Szlovéniába, Németországba és Svájcba. Ezt a határőrség ellenőrzi egy nyomtatvány kitöltésével, amit az utazó nyomtat ki magának.

A szájmaszk használata kötelező a zárt helységekben. Nyílt területen nem lesz kötelező, ha tartható az 5 méteres távolság.

Június 1-től nyílnak az óvodák és alapiskolák 1-5 évfolyamai. Egy osztályban maximálisan 20 tanuló lehet, a tanárok hőmérsékletet is mérhetnek. A tanároknak kötelezően  szájmaszkot kell viselniük. Ugyancsak nyílnak a művészeti alapiskolák.