Foto: Agárdy Gábor, Neszméri Tünde

Reggel 7:00-kor elkezdődtek a megyei választások, az első választók között volt polgármesterünk Karol Kvál is, miután végigjárta Dušan Badinský  helyettesével az összes szenci szavazókört és megbizonyosodott a szavazás szakszerű megkezdéséről…/ag 116

A végleges eredmények alapján elmondható, hogy a szenci magyarok vereséget szenvedtek – az ok egyszerű: egymástól vitték el a szavazatokat és többünknek kellett volna elmenni szavazni.

A Szencen leadott és érvényes szavazatok száma a képviselőkre 3953, a megyeelnökre 4045.  

1.Mária Hudáková 1469 szavazatot szerzett (37%), 

2. Németh Gabriella 1181-et (29,8%),

3. Roman Voško 546-ot (13,8 %)

4.  Morvay Péter 425-öt (10,7 %). 

5. Tomáš Janko 165-öt

6. Jozef Ulčin 95-öt

7. Viera Horváthová  47-et

8. Karol Jankó 25-öt kapott 

Így Szenc városának megyei képviselője Mária Hudáková lett, aki 137 szavazattal kapott kevesebbet, mint  Németh  Gabriella és Morvay Péter  összesített szavazatszáma, nem beszélve a Voško által elvett KDH-s szavazatokról. Németh Gabriellának 289 szavazat hiányzott, ami bőven ott volt Morvay Péternél.  Németh Gabriella  44-el több szavazatott kapott mint 2013-ban és ez – sajnos a megosztottság végett – kevés lett.

Nem kellett nagy jósnak lenni az eredmény tippelésénél. Ezt írta szerkesztőségünk jóval a választások előtt .  Bejött a nevető harmadik. Morvay Péter 36 %-ot (durván egyharmadot) vett el Németh Gabriellától.
Megint győzött a fentről lefelé diktált pártpolitika, ahelyett, hogy a helyi struktúrák hallgattak volna a józan eszükre. Mi, Szenciek, ezt megérdemeltük!  Kemény tanulság és fájó tapasztalat ez a jövő évi helyhatósági választásokra – ha nem térünk észhez, ugyanígy végezzük. 

Mindenki tudta, hogy csak két esélyes jelölt van: Németh Gabriella és Mária Hudáková. Más lett volna az eredmény Morvay visszalépése esetén akkor, ha ezt tudatosan csinálta volna és elmagyarázta volna a választóknak. „Eső után köpönyeg!…“  Ma ő lenne a király és az igazi  erkölcsi nyertes.

Inkább a régi mondás jut eszembe: „ha megdöglött a kecském, dögöljön meg a szomszédé is, de a tehénnel együtt…! 

A megyeelnök Juraj Droba lett 20,4 %-os eredménnyel.

Az országos részvétel 29,95 %-os volt. Pozsony-megyében a részvétel 31,34 % volt. Szencen a részvétel 26,76 %-os volt.  

A részletes, végleges és hivatalos eredmények elérhetők a www.region-bsk.sk honlapon.

Megyei választások Szencen