Foto: Agárdy Miklós, Agárdy Gábor

Tavaly ősszel megkezdődtek templomtornyunk felújítási munkálatai. A helyzet tarthatatlan volt, ugyanis pl. a toronyóra feletti részekről többkilós vakolat- és faldarabok potyogtak le. A falfelületet pedig ellepte a moha és a penész. Ugyanúgy kiesett néhány elkorhadt zsalurész a torony nagyablakaiból is. A helyzet életveszélyessé vált...(frissítve: 2017. 3. 22., 2017. 4. 3.) /ag 024

Az állványozás munkálatainak költségeihez Pozsony-megye 20 ezer €-val járult hozzá. A felállványozás után még a kemény tél beállta előtt sikerült felmérni a torony pontos állagát. A szakemberek megállapították, hogy a műanyag alapú felső festékréteget el kell távolítani, mert a repedéseken keresztül szinte bevezeti a vizet a falba és a hideg hatására a jég bomlasztja azt. Azonkívül a vízzáró réteg nem engedi meg a fal természetes kiszáradását sem. Ennek a rétegnek az eltávolítása még a tél beállta előtt nagyrészt sikerült.

Kiderült, hogy a nagyablakok alsó része, úgy nagyjából 60-80 cm magasságig madárürülékben volt már jó pár évtizede és teljesen tönkrement - a csavarhúzó úgy ment bele, mintha vajba szúrtuk volna. A felső részek is korhadás különböző fokát mutatták, ezért potyogtak ki a zsaludeszkák. Döntés született az ablakok kényszerű cseréjéről. A Műemlékvédelmi Hivatal előírta a kiviteli formákat, majd a kiszerelt ablakok alapján  és a helyi lézeres bemérés szerint elkészültek a gyártási sablonok. Ezek alapján készültek el a többréteges, 30 cm széles ablakrámák, amelyek több mint 3 méter magasak. A zsaludeszkák is minőségi tölgyfából készültek el már korábban. A 6 darab kisablak is felújításra került ugyanazon okoknál fogva.

A faalkatrészek vegyi penész- és korhadáselleni védelemmel lettek ellátva, majd következett az alapozás és a kétszeres felső festékréteg felvitele. A német minőségi festéket a Műemlékvédelmi Hivatal jónak találta és jóváhagyta a felvitelét. Kétheti száradás után az összes ablakrészt (kb 1,5 tonna összsúllyal) kézi erővel, egysoros csigával, kívülről húztuk fel a harangokig. Mivel a 4 nagyablak elég méretes, csak 4 részben volt kivitelezhető egy ablak, amit ott helyben fent a toronyban szereltek össze a mesterek. Majd mikor megjött a jóidő, sikerült 4 nap alatt beszerelni az új ablakokat a zsalulemezekkel együtt. Hátravan még az ablakszélek vakolatának kiigazítása. Március 22-én  felkerült a nagy ablakokra a belső madárvédő horganyozott fémháló. A kisablakok üvegezése is készen van már (ápr. 3.).

Ezután pedig - vagy párhuzamosan is - folytatódik a falfelület felújítása és a toronysisak megtisztítása és újrafestése is. Sajnos, a toronyláb rendbetétele hosszabb ideig fog tartani, mert a nedves falrészeknek először ki kell száradniuk. Reméljük, hogy a felső rész április végére meglesz, az alsó rész pedig valamikor ősszel kerül átadásra, melynek keretében a belső vakolat is javításra kerül.

Az utolsó nagyjavítás a torony vakolatán 1991-ben volt, magát a torony faszerkezetét és bádogborítását 1955-ben készítették. A toronysisak a sárga-zöld koszorúval utoljára 2006-ban volt felújítva.

A munkálatokról majd folyamatosan tudósítunk. 

 

A toronyfelújítás fotói: