Foto: Árva Péter, Duray Rezső

A fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából szervezett zarándokúton mintegy kétszáz szlovákiai hívő között húsz magyar is részt vett Szencről. Lelki vezetőnk  szenci káplánunk, Bošňák András volt, aki a négy nap alatt valamennyi mise-alkalmon magyarul szólt a hívekhez…/dr 128 

A szlovák lelkiatyák között is voltak ismerősök, Ján Hudec és Vladimír Jurina személyében. Az idegenvezetői feladatokat a pozsonyi Brogyányi Mihály látta el, neki is nagy szerepe volt abban, hogy a zarándokúton mindenki jól érezte magát. A Remény katolikus újságban is meghirdetett zarándokútra Pozsonyból külön repülővel mentünk Portugália második legnagyobb városába, Portóba. Itt a magyar hívek külön autóbuszra szálltak és az első úticélunk a Spanyolország területén fekvő Santiago de Compostela volt ahol megtekintettük a város nevezetességeit. A Szent Jakab útjával kapcsolatos tájékoztatás után a katedrális egyik mellékoltáránál András atya szentmisét celebrált nekünk. Szombaton a székesegyház és a múzeum részletesebb bemutatása után nemzetközi szentmisén vettünk részt, amely több nyelven zajlott. A könyörgést András atya magyarul mondta el, ez számára is egyedülálló élmény volt.

Szombat délután autóbusszal Spanyolország és Portugália hegyes, dombos vidékén keresztül Fatimába mentünk, ahol több tízezer hívő gyűlt össze, hogy este 10 órakor több nyelven, rózsafüzér imádságon és gyertyás körmeneten vegyen részt. A Rózsafüzér Királynője bazilika előtti téren egy modern, üvegfalú épületben, a Jelenések kápolnájában látható Szűz Mária szobra, itt hangzik el az imádság, innét indul és ide tér vissza a gyertyás menet.

A tér egyik oldalán a méltóságteljes bazilika áll, amelynek a templomhajó felső négy sarkában a világ négy legnagyobb Mária-tisztelőjének szobra áll, közülük egyik, a Szent István király. Itt helyezték végső nyugalomra a három pásztor gyereket, akik a Szűzanya üzeneteit közvetítették. Vele szemben a tér másik végében áll a modern Szentháromság templom, mely a világ egyik legnagyobb katolikus temploma, alapkövét pedig Szent Péter sírjából vették. A több tízezer embert befogadó templomot rózsafüzér díszíti, előtte II. János Pál szobra arra emlékeztet, hogy a szentatya itt találkozott a hívekkel az emlékezetes fatimai látogatása során.

A városban a másik látványosság a Magyar Kálvária, Mindszenty bíborosról elnevezett keresztút, amelyet az 1956-os forradalom leverése után menekülni kényszerült magyar emigránsok adományaiból építették. A 14. stáció után egy 15. is áll, hálából Magyarország feltámadásáért, amelyet 1992-ben a lajosmizsei plébánia állíttatott. A keresztút végén pedig a Szent István – kápolna áll, üvegablakain a magyar szentekkel. A nagy nemzetközi szentmisére vasárnap délelőtt óriási tömeg érkezett, és különböző nyelveken zajlott. A csípős november hajnali hidegben a Jelenések kápolnában mindkét nap reggel fél hatkor magyar nyelvű szentmisével indult a nap. Utolsó nap a Világörökség részét képező Portó nevezetességeivel ismerkedtünk meg és borkóstolóban volt részünk, hiszen a portói bor világhírű. A helyi idegenvezetőknek köszönthető, hogy utunknak a programon kívül az óceán partján lett vége és a kikötőben a gyönyörű napnyugtával búcsúztunk el Portugáliától.

Fatimai zarándoklat - 2017