Foto: Karkesz Péter

Az első és második világháborús hősi halottak emlékművénél tartottak koszorúzási megemlékezést Dunasápújfalun 2015. június 18-án. A település a két világháborúban összesen 29 fiát veszítette el…/nt 

A megemlékezés szentmisével kezdődött. Az esemény szónoka Gujber László, Pozsony megyei képviselő, a Magyar Közösség Pártjának Szenci járási alelnöke szerint elkerülhetőek lehetnek a hasonló tragédiák „ha a fontos történelmi kérdéseket súlyuknak megfelelően kezelnénk, azok a közbeszéd tárgyai lehetnének”. Amennyiben a történelmi események a közgondolkodás részévé válnak, újra itthon leszünk otthon – fogalmazott Gujber.

Takáč Viola Dunasápújfalu polgármester reményét fejezte ki, hogy hasonló tragédiákat nem kell megélnie az ifjú generációnak. Véleménye szerint a múltból okulni kell, hogy a tragédiák elkerülhetőek legyenek. A koszorúzási megemlékezésen Szil község delegációja is részt vett. A két falut testvértelepülési kötelék köti össze. Lengyel Ildikó Szil polgármestere szerint az áldozatok és a hősök bármilyen nemzet fiai is voltak, megérdemlik az ilyen megemlékezéseket. Az emlékműsort Bognár László éneke tette meghittebbé. A program moderátora, Neszméri Tünde, Dunasápújfalu alpolgármestere a koszorúzás végén Gyóni Géza Csak egy éjszakára… című versével búcsúzott a megemlékezőktől. 

A megemlékezés képei: