Foto: gimi

Tavaly kapcsolatot alakítottunk ki a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziummal, ősszel meg is látogattuk őket, és hogy ápoljuk a testvériskolai kapcsolatot, október 5-én  Kőszegre látogattunk. Az utazási költségeket a Rákóczi Szövetség biztosította nyertes pályázatunk alapján… 

Első állomásunk a Hauswirth Kittsee Csokoládégyár volt Ausztriában.

A tartalmas kisfilmnek és az azt követő üzem bemutatásnak köszönhetően megtudtuk, hogy a csoki- manufaktúra 1949 óta működik családi vállalkozásban. Évente 120 dolgozó mintegy 2.000 tonna csokoládéból állít elő kiváló ízű, ellenállhatatlan finomságot a legmagasabb minőségben. Specialitásaik elsősorban a húsvéti, mikulás és karácsonyi figurák. 

A Csokicsárdát sem hagytuk ki, ez nem más, mint a köpcsényi Hauswirth csokoládégyár mintaboltja. Az egész épület egyetlen helységből áll, ahol kilós, félkilós, csomagolásban hatalmas halmokba rakva legkülönbözőbb csokitermékeket találunk, s mindegyikből egy-egy doboz nyitva volt, így mindenki kóstolt, és persze vásárolt, hogy a hosszú út Kőszegre kellemesebb  legyen.

A kőszegi gimnáziumban délre vártak minket, és sikerült pontosan érkeznünk. Keszei Balázs igazgató úr és kollégái nagy szeretettel fogadtak bennünket, és mivel iskolánk elsőseit vittük a kirándulásra, az igazgató úr elmondta, milyen gimnázium az övék, hány tanulóval, milyen tantárgyakat tanulnak, hogy náluk négy- és ötéves képzés folyik stb. Az igazgató úr beszéde után következett diákjaink müsora. Pongrácz Flóra tanárnő állította össze a műsort (megemlékezés az aradi vértanúkra), amely  nagyszerűen sikerült. Utána az igazgató úr felszólította a közönséget, hogy közösen énekeljük el a Kossuth-nótát. 

Az iskolalátogatást városnézés követte. Az idegenvezető, Tóthné Kupi Krisztina, tartalmas városbemutatója után szabad program következett, majd négykor buszba  ültünk, hogy még időben hazaérjünk. 

                                                                                                                                     Kontár Zsuzsa

 

Gimnáziumunk Kőszegen