Foto: Agárdy Gábor

Eszterházy Ferenc (1715-1785) magyar kancellár születésének 300. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferencia és emléktábla-leleplezés volt Szencen. A konferenciát Srtrešňák Gábor múzeumigazgató, valamit városunk alpolgármestere Dušan Badinský nyitotta meg…/ag 

Városi múzeumunk szervezésében nyolc előadás hangzott el (előadók: Fazekas István-Budapest, Olga Khavanova-Moszkva, Denis Pongrácz-Pozsony, Michal Duchoň-Szenc, Ingrid Kušniráková-Pozsony, Eva Kowalská-Pozsony, Radoslav Ragač-Pozsony,Strešňák Gábor-Szenc) az Eszterházyak semptei-cseklészi ágáról, szűkebb rokonságukról és az akkori történelmi körülményekről. Délután sor kerül Eszterházy Ferenc márvány emléktáblájának leleplezésére (nem hiba, valóban sz-el írta a nevét – lásd a képeken az aláírását), amely a Városháza előtti téren volt. Az emléktábla felkerült a volt  „Az Aranygriffhez“ megnevezett fogadó áthelyezett kapubejáratára.

Köszönet illeti Szenc városát, Múzeumát, valamint a Kultúrházat is. Külön köszönet Strešňák Gábornak a kitűnő szervezésért és a kivitelezésért. Ismét megmentettünk egy darabot Szenc történelméből – ugyanis a Stiftet (a Monarchia első Gazdasági Főiskoláját) éppen Eszterházi Ferenc kezdeményezésére kezdték el építeni Szencen. 

Eszterházy-konferencia Szencen