Immár hagyományosan, az idei március 23-án esedékes államfőválasztás alkalmából, megint megírom gondolataimat a Szencieknek. Első választási gondolataim 2010.november 14-én jelentek meg a www.szenc.sk honlapon az önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Nem dicsekedni van kedvem, de választási meglátásaim az elmúlt 14 év során rendre bejöttek…

o

Idén egészen más a helyzet, mint korábban, a 11 elnökjelölt között nincs hölgy. A szlovákiai magyarokat utoljára Bárdos Gyula tudta tisztességesen képviselni, még akkor is – vagy talán pláne –, hogy senki sem gondolhatta azt, ő lesz az államfőnk.

Most ebben az értelemben ugyanaz a helyzet, az egyedüli magyar elnökjelölt Forró Krisztián. Mindenki tudja, még ő maga is, hogy nem lesz államfő. Akkor meg minek ennyit erőlködni, pénzt, paripát nem kímélve?

Nem olyan régen írtam meg A jó gazda című blogomat, amelyben kifejtettem álláspontomat az elmaradt (tudatosan kihagyott!) Dél-Szlovákia-i fejlesztésekkel kapcsolatban. Ezek a fejlesztések azért is maradtak el, mert magyar közösségünk nem tudta kellőképpen megmutatni politikai erejét – tudjuk miért! Egyszerűen hagytuk!

Most kicsit más a helyzet, a magyar politikai közeg stabilabb, rendezettebb. Most kell megmutatni, hogy erősek vagyunk! Másként nem fognak bennünket komolyan venni a politika fő szereplői!

Ez a választás nem csak Forró Krisztiánról szól, aki a 3-as számmal indul, hanem közösségünk sorsának alakulásáról. A kampány utolsó 10 napjában fel lehet vetni olyan témákat is, amelyek máskor a lehetőségek legitim híjján nem kerül(het)nek terítékre. 

Ez a választás hatással lesz az EP-választásokra is. Nem mindegy, kik fogják képviselni Felvidék magyarjait az Európai parlamentben (nálunk a választások  2024. június 8-án lesznek). Ennek politikai előkészítésére kíváló alkalom lesz, ha megmutatjuk politikai erőnket! Nem széthúzva, egymás ellen acsarkodva, egymást lejáratva, hanem összefogva, akár fogcsikorgatva is, elmegyünk és a 3-as számmal induló Forró Krisztiánra adjuk le a szavazatunkat! Ez most egy választóvonal lesz, mert öt év múlva sokkal rosszabb lehet a helyzet a világpolitika alakulása miatt is.

Most kell tudni nemzetben gondolkodni!

Hogy mit hoz majd a valószínűleg megtartandó második forduló, az majd kiderül az első kör eredményeinek elemzése után. Nem szeretném, hogy megint a kisebbik rosszat kelljen választani! Meg egyáltalán…biztos, hogy nekünk kell eldönteni a második kör eredményét?

Gondolom, politikusaink tudatában vannak ennek a dilemmának és az első kör eredményeinek tükrében majd helyesen döntenek és adnak tanácsot a Felvidék magyarjainak. 

Nézetemet nem dugom véka alá, mert nem szabad és nem is lehet. Én a magyar elnökjelöltre szavazok, mert most kell bizonyítani !!!

                                                                                                                     Agárdy Gábor
                                                                                    a www.szenc.sk honlap megbízott szerkesztője