Fotó: Duray Rezső

 Már három éve annak, hogy elhunyt a szenci származású Halzl József, aki 1990-től 2018-ig a Rákóczi Szövetség elnöke volt.../dr118

Szombaton a Rákóczi Szövetség Halzl József Emlékkonferenciát szervezett Budapesten a Lónyay-Hatvany-villában, amelyen járásunkból Bárdos Gyula és Duray Rezső vett részt.

A konferencián Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnökének köszöntője után egy visszaemlékező kisfilm levetítésére került sor. Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó, egykori parlamenti képviselő és az Országgyűlés volt elnöke beszédében Halzl Józsefet korszakos emberként jellemezte, aki tetteivel mindig is maradandó például szolgált. Sullivan Ferenc kutató ismertette Halzl József életútját, a fiatalokra és a felnövekvő generációkra irányuló figyelem és beléjük vetett bizodalom vezérfonalán.

Halzl József apai ágon a Szencről, anyai ágon a burgenlandi Sopronkeresztúrról származott. 1933-ban látta meg a napvilágot a trianoni Magyarországon, iskoláit pedig Ácson, Pannohalmán, Hatvanban és Budapesten végezte. Az 1956-os forradalom, mint a Műegyetem ötödéves hallgatóját érte, az eseményekről naplót írt, ami a rendszerváltás után megjelenhetett.

A Rákóczi Szövetség tavaly alapította meg a Halzl József-díjat, amit idén Lezsák Sándor irodalmárnak, tanárnak, a Lakiteleki Népfőiskola alapítójának és az Országgyűlés alelnökének adományozott a Kárpát-medencei magyar közösségépítés és művelődés szolgálatáért végzett kiemelkedő és meghatározó munkásságáért, valamint a Rákóczi Szövetség ügyének elkötelezett segítségéért. A díjat: Őry Péter, a Rákóczi Szövetség Alapítványa kuratóriumi elnöke, Vathy Magdolna, Halzl József özvegye és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke adták át. A kultúrműsorban zongorán közreműködött Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész. Délután az idei konferencia témái a külhoni magyarok érdekképviselete, választási részvétele és a közösségek szerepe voltak.

Halzl József Emlékkonferencia Budapesten: