megerősítette Forró Krisztián elnöki pozícióját, továbbra is vezeti a (Magyar) Szövetséget.
Kezdetét vette Paton a Szövetség párt második országos kongresszusa, amelyen tiszteletüket tették a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeink képviselői: Jakab Adorján (Erdély), Orban Dusán (Muravidék), Brenzovics László (Kárpátalja), Pásztor Bálint (Vajdaság) és Andócsi János (Horvátország), valamint megjelent Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete és Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič is – áll a párt Facebookon közzétett szombati közleményében.../ag132

Az Országos Tanács elnöke Pandy Péter lett. A pártba csütörtökön belépett Gyimesi György, aki a a parlamenti választáson a második legtöbb preferenciaszavazatot kapta, alelnök lett, Orosz Örssel egyetemben.

A 16 tagú elnökség további tagjai: Berényi József, Bárdos Gyula, Csenger Tibor, Cziprusz Zoltán, Furik Csaba, Viola Miklós, Pál Attila, Pataky Károly, Andruskó Imre, Nagy József, Mózes Szabolcs, Agócs Gergely.

A párt Alapszabályt is módosított, ennek talán leglényegesebb momentuma az, hogy eltörölték a platformokat. Forró szerint a sokszínűség továbbra is megmarad, de a struktúra rugalmasabb lesz. A párt nevet is változtatott, Szövetségről Magyar Szövetségre.

A Kongresszuson a párt értékelte a szeptember 30-ai előrehozott parlamenti választás eredményét is, konstatálva, hogy a 130 183 szavazat nem volt elegendő az 5 százalékos bejutási küszöb eléréséhez, viszont az eredmény azt bizonyítja, hogy továbbra is van igény az etnikai politizálás iránt, így a párt a továbbiakban is ebbe az irányba kíván haladni.

A párt köztársaságielnök-jelöltté választotta Forró Krisztiánt.

Forró Krisztián pártelnök a Kongresszust követően elmondta, a Magyar Szövetség az egyedüli releváns magyar párt. A párt értékelte a kormányprogramot is, ennek kapcsán csalódottságát fejezte ki. Véleménye szerint a kormányprogram csak általánosságokat tartalmaz.

A pártelnök szerint a kisebbségeket érintő kérdések továbbra is csak a Magyar Szövetségnek fontosak. Emiatt tartották szükségesnek, hogy önálló köztársaságielnök-jelöltet állítsanak a pártelnök személyében.

Azt ugyan ő maga is nyilvánvalónak tartja, hogy egy magyar valósszínűleg nem lesz Szlovákia köztársasági elnöke, ugyanakkor ez kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a magyar közösséget érintő problémákra felhívják a figyelmet. Egyúttal azt is szeretnék elérni, hogy Szlovákiában a magyarok nagyobb tiszteletet kapjanak.

Újságírói kérdésre válaszolva Forró elmondta, jövőre két fontos választás is lesz, az elnökválasztás mellett európai parlamenti képviselőket is választunk. Ez utóbbin a pártelnök szerint mindenképp az a cél, hogy képviselőt küldjenek Brüsszelbe, hogy ott is hallassa a magyar kisebbség hangját.

Gyimesi György alelnök szerint a választások megmutatták, hogy nem mindenki akar a magyar pártra szavazni. Alelnökként arra kapott megbízást, hogy egy támogatói hálózatot építsen ki a párt körül, amely a közösség érdekében kíván dolgozni. "Nem vagyunk sokan Szlovákiában, de még mindig elegen vagyunk ahhoz, hogy magyar képviseletet biztosítsunk közösségünknek. De ez nem megy anélkül, hogy az inaktív szavazókat mozgósítsuk" – mondta az alelnök, fő céljának nevezve a minél teljesebb mozgósítást.

forrás: https://ma7.sk/aktualis/a-szovetseg-kongresszusa-megerositette-forro-krisztian-elnoki-poziciojat